Michal Brožka: Dobrá data dnes koruně k posílení nestačila

Michal Brožka: Dobrá data dnes koruně k posílení nestačila

Akciové trhy se dnes po včerejším svátku vezly na pozitivní vlně ekonomického oživení. Vidina rostoucí poptávky dnes vedla i k navýšení ceny ropy Brent nad 70 USD/barel. Spotřebitelské ceny v eurozóně v květnu podle předběžného výsledku rostly o 0,3 % meziměsíčně a meziroční inflace zrychlila na 2,0 % z předchozích 1,6 %. To bylo v souladu s naším očekáváním, ale desetinku nad odhadem trhu. Jádrová inflace v souladu s očekáváním zrychlila na stále nízkou úroveň 1,0 % z předchozích 0,7 %. Ačkoliv je poslední zvyšování inflace často označováno jako návrat inflace na cíl ECB, zatím převládá názor, že jde jen o krátkodobý výkyv daný jednorázovými faktory. Desetileté inflační swapy se nacházejí poblíž 1,6 %, začátkem roku byly na 1,3 %. Pro rok 2022 počítáme s průměrnou inflací v eurozóně 1,1 %. Odpoledne zveřejněný ISM index ze zpracovatelského průmyslu USA potěšil nárůstem na 61,2 body z předchozích 60,7 b., když se čekalo 61,0 b.

Zprávy z domácí ekonomiky dnes potěšily. Předběžný výsledek HDP za první čtvrtletí byl potvrzen s mezičtvrtletním propadem o 0,3 %, což je příznivé, neboť existovaly obavy z možné revize směrem dolů. Z hlediska struktury navíc potěšil růst investic a za povšimnutí také stál nepatrný, ale přesto růst hrubé přidané hodnoty o 0,1 % q/q. K pozitivním zprávám pak přispělo i zveřejnění indexu nákupních manažerů, který v květnu vzrostl na nový rekord. Česká koruna sice ráno společně s ostatními regionálními měnami posílila do těsné blízkosti 25,40 CZK/EUR, ale později oslabila k 25,47 CZK/EUR.

Státní rozpočet ČR za prvních pět měsíců letošního roku dosáhl deficitu 255 mld. Kč. V následujících měsících by již jeho prohlubování mělo být pomalejší a za celý rok tak čekáme schodek ve výši 400 mld. Kč.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

1. června 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3807 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál