Martin Gürtler: První zvýšení sazeb podle viceguvernéra ČNB Mory nebude vyšší než 25 bb

Martin Gürtler: První zvýšení sazeb podle viceguvernéra ČNB Mory nebude vyšší než 25 bb

Viceguvernér ČNB Marek Mora v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že se již blíží okamžik, kdy centrální banka začne zvyšovat úrokové sazby. To, zda k tomu dojde v červnu nebo až v srpnu, je podle něj nyní těžké říct. Mora by přitom se zpřísňováním měnové politiky začal ve chvíli, kdy bude proočkována podstatná část obyvatelstva. Dostatečná by podle něj mohla být už první dávka vakcíny. Tu má nyní přitom zhruba 35 % české populace. Zmínil také, že první zvýšení sazeb nebude zřejmě vyšší než 25 bb. Ačkoliv by se současné otevírání ekonomik mohlo odrazit ve vyšším růstu spotřebitelských cen, ten bude podle Marka Mory pouze dočasný a s návratem ekonomik k normálu opět odezní. My očekáváme v letošním roce dvojí zvýšení sazeb v souhrnu o 50 bb, přičemž k prvnímu z nich by mělo dojít v srpnu a k druhému v listopadu.

Inflace v Německu podle předběžného odhadu za květen zrychlila v harmonizovaném vyjádření z 2,1 % na 2,4 %, zatímco tržní odhad byl o desetinu nižší. V souladu s očekáváními se vyvíjela inflace ve Španělsku, kde meziroční růst spotřebitelských cen zrychlil z 2,0 % na 2,4 %. Za očekáváními o desetinu naopak zaostala inflace v Itálii, když se zvýšila z 1,0 % na 1,3 %.

Finanční trhy dnes zely prázdnotou, ve Velké Británii a Spojených státech totiž na letošní poslední květnový den připadá státní svátek. Kurz eura k dolaru tak zůstal přilepený poblíž hodnoty 1,219. Koruna vůči euru v dopoledních hodinách oslabila k 25,52, odpoledne však posílila zpět k 25,46 CZK/EUR. Spíše než fundamentální příčiny za těmito výkyvy tuzemské měny stála výše zmíněná nižší tržní likvidita a vliv mohl mít i efekt konce měsíce. Maďarský forint a polský zlotý se dnes obchodovaly s jen minimálními pohyby kurzu.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

31. května 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1427 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál