František Táborský: PMI v eurozóně ukážou další zlepšení v sektoru služeb


František Táborský: PMI v eurozóně ukážou další zlepšení v sektoru služeb

Čtvrteční obchodování vrátilo na finanční trhy zklidnění po předchozím nárůstu nervozity. Závěr týdne by měl návrat optimismu podpořit dalším růstem PMI v eurozóně. Polepšit by si měl zejména sektor služeb. Na druhou stranu průmysl svého vrcholu již dosáhl, ale i přes mírný pokles zůstane rekordně vysoko. Koruna včerejší zlepšení globálního sentimentu promeškala. V nejbližších obchodních dnech by tak měla dohnat zisky regionu a vrátit se pod úroveň 25,50 za euro.

Finanční trhy hledají ztracený optimismus

Vzhledem k probíhající vlně otevírání evropských ekonomik očekáváme, že zejména sektor služeb pohledem předstihového indikátoru PMI zaznamená největší zlepšení. V celé eurozóně předpokládáme nárůst o 0,9 na 51,4 bodu, což by znamenalo nejvyšší hodnotu od července 2020. Naopak průmysl podle nás již dosáhl svého vrcholu a za květen by měl vykázat pokles o 1,4 na 61,5 bodu. Celkový ukazatel PMI by tak skončil beze změny na 53,8 bodu, což je lehce nad historickým průměrem. Většina zemí eurozóny v průběhu května uvolňuje svá proticovidová opatření. Pouze Německo doposud oznámilo znovuzavedení stavu nouze, nicméně vakcinovaní občané čelí méně omezením. Zároveň sektor služeb měl v posledních týdnech možnost zvýšit své kapacity a posílít tak sentiment firem. Naopak Francie již oznámila datum dalšího uvolnění opatření, což bude PMI podporovat.

Koruna promeškala možnost posílit

Čtvrteční obchodování přineslo zklidnění trhu, které ve většině případů skončilo se ziskem. Naopak výnosy státních dluhopisů klesaly nebo alespoň stagnovaly. Ekonomický kalendář příliš nových zpráv nepřinesl. Německá ekonomika podle očekávání ukázala další růst cen průmyslových výrobců. Ty se v meziročním vyjádření dostaly na 5,2 %, což je nejvyšší hodnota od roku 2011. Americký trh práce naopak překvapil lehce nižším počtem nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti, než se očekávalo. Finanční trhy však spíše hledaly cestu z nárůstu nervozity z předchozích dní. Euro vůči americkému dolaru umazalo část předchozích ztrát a vrátilo se na hodnoty 1,221 USD/EUR. Pozitivní vývoj zaznamenal i maďarský forint (+0,4 %) a polský zlotý (+0,6 %). Koruna, která své posílení ukázala již v předchozích dnech, stagnovala a skončila obchodování na úrovni 25,50 za euro. Globální zklidnění však naznačuje, že i koruna by se mohla v nebližších dnech opět vrátit pod tuto úroveň.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.0979 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál