Michaela Tomášková: Rekordní prodeje jdou ruku v ruce s rekordními hypotékami

Michaela Tomášková: Rekordní prodeje jdou ruku v ruce s rekordními hypotékami

Přestože úroková sazba hypoték v dubnu stoupla na 1,98 procenta, podmínky na hypotečním trhu zůstávají nejvýhodnější za poslední roky. To se odráží na obrovském zájmu o nové byty a současně o úvěry na bydlení. Zatímco loni v dubnu byl objem sjednaných hypoték 17,8 miliardy Kč, letos v dubnu je to 39,2 miliardy Kč, tedy více než dvakrát tolik. Podle statistik Central Group si bydlení na hypotéku nejčastěji pořizují lidé mezi 30 a 40 lety. Dlouhodobě tvoří více než třetinu všech kupujících na úvěr.

Realitní trh zažívá historicky nejrušnější měsíce. Počet prodaných bytů v Praze za letošní první čtvrtletí překonal dosavadní rekordy a prodalo se o 61,5 % více než v loňském prvním kvartále. Pomáhají tomu nejen nebývalé výhodné hypotéky, ale i snaha chránit vlastní úspory před inflací.

I letos platí, že největší zájem je o byty 2+kk (43,7 %) a 1+kk (22,8 %), které jsou nejžádanější u jednotlivců a mladých rodin, ale i při koupi nemovitosti na investici. U bytů koupených na úvěr tvoří menší byty (1+kk a 2+kk) podle dat Central Group 80 procent. Úvěry na bydlení si nejčastěji berou lidé ve věku 30 až 40 let. Zhruba čtvrtinu kupujících na hypotéku (22 %) tvoří lidé mezi 40 a 50 lety, na třetím místě jsou lidé mezi 20 a 30 lety s 20 procenty. Podíl této skupiny v průběhu let klesá.

 

Zdroj informací

Michaela Tomášková, výkonná ředitelka CENTRAL GROUP a.s.

Datum

19. května 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.243 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál