Jana Steckerová: Zápis ze zasedání Fedu ukáže jeho odhodlání v nákupech aktiv pokračovat

Jana Steckerová: Zápis ze zasedání Fedu ukáže jeho odhodlání v nákupech aktiv pokračovat

Ve Spojených státech bude zveřejněn zápis z posledního zasedání americké centrální banky. Ten potvrdí, že Fed hodlá v nákupech aktiv zatím pokračovat v nezměněné výši. Inflace v eurozóně bude v meziročním srovnání potvrzena na úrovni 1,6 %. Ve druhé polovině letošního roku se dokonce přehoupne přes dvě procenta. V příštím roce začne ale opět zpomalovat. Kalendář v regionu je prázdný. Koruna tak bude i nadále sledovat vývoj domácích úrokových sazeb, jejichž očekávání ohledně zpřísňování měnové politiky už ale považujeme za přehnané.

Inflace v eurozóně bude potvrzena na úrovni předběžného odhadu

Ve Spojených státech je kalendář událostí prázdný. Zveřejněn bude pouze zápis z posledního zasedání americké centrální banky. Ta na něm sice kladně ohodnotila dosavadní ekonomický vývoj, prohlásila ale, že s nákupy aktiv zatím hodlá pokračovat v nezměněné výši (120 mld. USD měsíčně). K omezení nákupů přistoupí, až bude jasné, že v plnění inflačního cíle a mandátu plné zaměstnanosti bylo dosaženo podstatného pokroku. Podle naší prognózy to bude z kraje roku 2022. Přepokládáme, že Fed tento záměr začne komunikovat v závěrečném čtvrtletí letošního roku

V eurozóně bude zveřejněna dubnová inflace. Jedná se však pouze o zpřesnění již zveřejněných předběžných odhadů, a tak na této frontě žádné překvapení nečekáme. Inflace v dubnu vyskočila meziměsíčně o 0,6 % a v meziročním srovnání se tak dostala na 1,6 %. Na této úrovni bude zřejmě potvrzena. Za tímto vývojem stál především růst cen pohonných hmot a nízká srovnávací základna. Tyto efekty budou na inflaci působit i v následujících měsících. Inflace se tak ve druhé polovině letošního roku pravděpodobně přehoupne přes dvě procenta. Jádrová složka pak podle našeho odhodu poroste na 1,5 % (do značné míry v důsledku snížení daně z přidané hodnoty v loňském roce v Německu). Celkově však bude růst spotřebitelských cen v letošním roce dán převážně jejich návratem na předkrizové úrovně. V příštím roce tyto efekty vyprchají a inflace se bude v průměru opět pohybovat kolem 1 %.

Koruna se drží poblíž patnáctiměsíčních maxim

Regionální měny včera posilovaly. Výjimkou byla česká koruna, která nepatrně oslabila. Forwardové sazby přibrzdily svůj růst, což zřejmě zastavilo její posilování. I tak se ale domácí měna stále drží poblíž svých patnáctiměsíčních maxim. V závěru obchodního dne se její kurz pohyboval poblíž úrovně 25,43 CZK/EUR. Polský zlotý a maďarský forint posílily shodně o 0,2 % na 4,522 PLN/EUR a 350,7 HUF/EUR.

Z regionálních dat bylo včera zveřejněno maďarské HDP za první kvartál, které překvapilo růstem o 1,9 % q/q. Trh přitom očekával mírný pokles. Za celý letošní rok by maďarská ekonomika měla podle odhadů tamní centrální banky vzrůst o 5-6 %. Výsledek HDP za Q1 tak pravděpodobně přispěje k tomu, že centrální banka sáhne ke zvýšení úrokových sazeb již v červnu, což avizovala. Ve zpřísňování měnových podmínek tak Českou národní banku připraví letos o prvenství. Slovenská ekonomika v prvním čtvrtletí na rozdíl od maďarské o 1,8 % q/q poklesla.

Tendenci posilovat měla včera i společná evropská měna. Na své konto si připsala 0,5 % a posunula se na 1,221 USD/EUR.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

19. května 2021

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1097 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál