Jan Vejmělek: HDP eurozóny za Q1 21 by mohl být lehce vylepšen

Jan Vejmělek: HDP eurozóny za Q1 21 by mohl být lehce vylepšen

Eurostat dnes zveřejní druhé čtení HDP eurozóny za Q1 21 včetně struktury. Oproti prvnímu odhadu předpokládáme mírnou vzestupnou revizi. Díky vládním podporám zaměstnanost během prvního čtvrtletí nijak významně nespadla. Z regionu se dočkáme čísel HDP za Q1 21 z Maďarska.

 

Vládní programy udržely zaměstnanost v eurozóně

Druhé čtení HDP za Q1 21 v eurozóně by oproti předchozímu odhadu mělo přinést vzestupnou revizi o 0,1 pb. A to i za závěrečné čtvrtletí loňského roku, jak ukazují národní data. Revizi nepředpokládáme u největších ekonomik, kde by měly být potvrzeny předběžné odhady (Německo -1,7 % q/q, Francie +0,4 % q/q, Itálie -0,4 % q/q a Španělsko -0,5 % q/q). Jako celek tak eurozóna pravděpodobně spadla během prvních třech měsíců letošního roku mezičtvrtletně o 0,5 %, což by znamenalo meziroční pokles o 1,6 %. Je zřejmé, že se evropské hospodářství potýkalo s eskalující pandemickou situací, která v průběhu března v mnoha evropských zemích vyvrcholila významným lockdownem. Vládní opatření se podle nás projevily v poklesu spotřeby domácností (-1,6 % q/q) i nižší investiční aktivitě (-0,2 % q/q), když firmy z důvodu nejasné pandemické situace své investiční záměry odkládaly navzdory vládní fiskální podpoře. Problémy s přerušenými globálními výrobními řetězci se podle nás podepsaly na zvýšení zásob. Kde se ale vládní programy a fiskální stimuly projevily, to byl trh práce. Navzdory opětovnému uzavření ekonomik podle nás klesla zaměstnanost v eurozóně pouze o 0,1 % q/q.

Celá Evropa aktuálně prochází díky příznivé pandemické situaci vlnou rozvolňování, kterou umožňuje i zrychlující proočkovanost. Ve výhledu by tak eurozóna měla během Q2 20 přidat, zrychlení by pak mělo být patrné zejména ve druhé polovině roku. Za celý rok by si měla eurozóna polepšit o 4,0 %. To je dobrá zpráva pro euro a potažmo i korunu.

Koruna dále posouvá své silné úrovně

Koruna včera vůči euru atakovala patnáctiměsíční maximum, když navázala na svůj trend z posledních týdnů. Ranní zveřejnění cen průmyslových výrobců a dalších cen z primárních okruhů jenom přililo do ohně současných proinflačních nálad a dále vedlo k vyšším úrokovým sazbám prakticky po celé délce křivky, i když tím hlavním tahounem byl vzestup eurových a dolarových sazeb. V odpoledních hodinách tak naše měna atakovala hodnoty pod 25,45 CZK/EUR. Euro tak pro korunové hráče bylo nejlevnější od začátku loňského března. Protože společná evropská měna své silné úrovně na trhu s americkým dolarem během včerejší evropské seance držela či dokonce mírně navýšila, byla naše měna úspěšná i proti dolaru. Tady se kurz po celý včerejší den držel těsně pod hladinou 21,00 CZK/USD, v odpoledních hodinách se tlačil dokonce pod 20,95 CZK/USD.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

18. května 2021

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.4692 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál