Klára Dostálová: Spolu s hejtmany a ministrem zdravotnictví jsme našli řešení, jak podpořit projekty v REACT-EU

Klára Dostálová: Spolu s hejtmany a ministrem zdravotnictví jsme našli řešení, jak podpořit projekty v REACT-EU

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová se dnes dohodla s ministrem zdravotnictví Petrem Arenbergerem a předsedou Asociace krajů ČR Martinem Kubou a panem hejtmanem Půtou na změnách v programu REACT-EU, který je určen pro nemocnice.

„Na jednání jsme společně našli řešení, které by mělo zajistit, aby z této výzvy byly podpořeny všechny projekty, které splní všech 23 kritérií. Zároveň jsme se dohodli, že Ministerstvo zdravotnictví bude spolu s hejtmany do budoucna pro další výzvy hledat jiné vhodné, jasně měřitelné kritérium, než je pouze čas podání projektů, pokud budou projekty stejně kvalitní,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

V tuto chvíli ještě není jasné, které projekty aktuální výzvy všech 23 kritérií splnily. Kompletně vyhodnoceny by měly být do poloviny července. Alokace výzvy byla 7,9 miliardy, žádostí bylo podáno 112 za celkem 18,7 miliardy. Už nyní je ale zřejmé, že ne všechny projekty daná kritéria splnily. Zároveň se na dnešní schůzce ministryně se zástupcem hejtmanů a s ministrem zdravotnictví shodla na tom, že další výzva pro zařízení péče o zvlášť ohrožené pacienty, která měla být vyhlášena dnes odpoledne, bude odložena.

„Chci poděkovat za dnešní jednání, zdá se mi, že jsme domluvili velmi konstruktivní kompromis. Dohodli jsme se také, že svoláme Radu Asociace krajů a budeme se bavit o spoluúčasti krajů na financování projektů,“ uvedl předseda Asociace krajů ČR Martin Kuba. „Chci poděkovat za korektní jednání, na kterém jsme hledali východisko. Jsem také velmi rád, že Ministerstvo pro místní rozvoj vládě navrhne, aby šly do programu další prostředky,“ doplnil Martin Půta, hejtman Libereckého kraje.

Hlavní body dohody:

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová se na dnešním ranním jednání dohodla s ministrem zdravotnictví Petrem Arenbergerem, šéfem Asociace krajů ČR Martinem Kubou a hejtmanem Martinem Půtou na tom, že 98. výzva v rámci nástroje REACT-EU se nezruší. Budou se ale hledat zdroje, aby se všechny přihlášené projekty, které projdou úspěšně hodnocením, mohly zafinancovat. Vyhodnocení projektů by mělo proběhnout do poloviny července.

Jedním z řešení, na kterém se všichni shodli, je, že Ministerstvo zdravotnictví a Asociace krajů ČR podpoří projekty desetiprocentním spolufinancováním, nebo poníží rozpočty projektů tak, aby se dostalo na všechny přihlášené projekty, které podmínky splňují. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová dá zároveň podnět na vládu, aby alokované prostředky z plánované tranše ve výši 5,5 mld. byly využity také pro pokrytí 98. výzvy.

Na dnešním jednání bylo rovněž dohodnuto, že výzva č. 99, která měla být otevřena 14. května, se zatím odloží a nebude vyhlášena. I v tomto případě se bude jednat o tom, jak nejlépe nastavit míru kofinancování a upravit limity maximální výše dotace na jeden projekt. Stejně tak i u dalších výzev, které se budou v rámci REACT-EU vyhlašovat, bude MMR společně s Ministerstvem zdravotnictví a Asociací krajů ČR hledat řešení, aby zde kritérium času podání žádosti nebylo ani při splnění všech ostatních kritérií, resp. shodné kvalitně projektů, určující.

Zdroj informací

Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj

Datum

14. května 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1964 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál