Jana Steckerová: Inflaci v USA postrčí nahoru srovnávací základna

Jana Steckerová: Inflaci v USA postrčí nahoru srovnávací základna

Americká inflace v dubnu vzroste na 3,5 %. Za tímto pohybem však bude stát především nízká srovnávací základna z loňského roku. Po vyčerpání tohoto efektu se inflace začne vracet zpět ke 2 %. Evropský průmysl by měl za březen ukázat na mírný meziměsíční růst. Předstihové indikátory naznačují další zlepšování kondice, situaci však mohou zkomplikovat problémy se subdodávkami. Česká koruna se veze na vlně optimismu, který je daný rozvolňováním pandemické situace, rostoucími očekáváními ohledně zvyšování domácích úrokových sazeb i silnější evropskou měnou. Prostor pro další posílení z tohoto titulu v následujících dnech je ale dle našeho názoru již limitovaný.

Evropský průmysl v březnu rostl

Inflace v USA v dubnu podle našeho odhadu v meziročním srovnání vyskočila na 3,5 %. Jedná se však především o vliv nízké statistické základny, kdy loni touto dobou zasáhla Spojené státy první vlna pandemie. To mělo za následek pád inflace na 0,3 % y/y v dubnu a 0,1 % v květnu. Poté se však ceny postupně vracely růstu, a tak i vliv nízké statistické základny bude v průběhu června až srpna vyprchávat. Inflace se tak poměrně rychle vrátí k úrovním okolo 2,5 %. V závěru roku by se měla nacházet poblíž 2 %. Vzhledem k obtížné predikovatelnosti dalšího vývoje cen ve službách i pohostinství se však rizika koncentrují ve směru rychlejšího růstu spotřebitelských cen.

V eurozóně bude dnes zveřejněna průmyslová produkce za březen. Z již zveřejněných dat pro národní ekonomiky odhadujeme, že evropský průmysl meziměsíčně přidal 0,4 % m/m, když v meziročním srovnání vzrostl o 12,2 %. To by znamenalo mezičtvrtletní růst o 0,9 %. V dubnu by aktivita v průmyslu mohla nabrat na tempu ještě více. Naznačují to PMI a indikátory důvěry ESI ze zpracovatelského průmyslu. Poměr objednávek ke stavu zásob, což je za normálních okolností dobrý vpředhledící indikátor, je na historicky nejvyšší úrovni. Situaci ovšem zkreslují problémy se subdodávkami, které už komplikují situaci například v automobilovém průmyslu. Řada automobilek již oznámila na druhé čtvrtletí nižší plánovaný objem výroby. Pokud by tyto problémy přetrvávaly, mohly by se problémy se subdodávkami odrazit na celém průmyslovém výstupu.

Očekávání ohledně zvyšování sazeb dále rostou

Česká dubnová inflace překvapila meziměsíčním růstem o 0,5 %, přičemž v meziročním srovnání stoupla na 3,1 % z březnových 2,3 %. Trh přitom počítal s 2,7 %. Inflaci táhly nahoru především ceny zboží, ceny ve službách stagnovaly. V následujících měsících bude inflace vlivem nízké srovnávací základny a postupného rozvolňování ekonomiky ještě dále stoupat. Tyto efekty však podle našeho názoru vyprchají a od července by se inflace měla vracet zpět pod 3 %. Více jsme se tématu věnovali zde: https://bit.ly/3uBXEus. Vyšší, než očekávaná inflace přilila do ohně očekáváním ohledně zvyšování úrokových sazeb. Ve forwardových cenách je již plně zahrnuto zvýšení úrokových sazeb v srpnu, přičemž do konce roku už trh počítá s trojím utažením měnové politiky. Rostou i spekulace, že by ke zpřísnění měnových podmínek mohlo dojít už v červnu.

To je podle našeho názoru přehnané. Šance na srpnové zvýšení sazeb včerejší inflační statistika nicméně bezesporu zvyšuje. Koruna na zveřejněná data reagovala mírným posílením na úroveň 25,53 CZK/EUR. Tam se ale neudržela a v odpoledních hodinách se pohybovala poblíž hladiny 25,58 CZK/EUR. Prostor pro růst úrokových sazeb na krátkém konci křivky se podle našeho názoru již blíží svému vyčerpání, což zřejmě zbrzdí i další posilování kurzu koruny v nejbližších dnech.

Překvapivě dobrá data přišla i ze sousedního Německa. Tamní ZEW index za květen vyskočil ve složce očekávání na rekordních 84,4 bodu, což je nevyšší hodnota za posledních 21 let. Německým investorům zlepšil náladu především pokrok ve vakcinaci. Společná evropská měna tak v průběhu dne mírně posilovala směrem k úrovním 1,215 USD/EUR. Na silnější úrovně by se podle naší prognózy měla posunovat i v následujících měsících.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

12. května 2021

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3239 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál