Michal Brožka: Inflace v ČR opět poskočila nad 3 %

Michal Brožka: Inflace v ČR opět poskočila nad 3 %

Vyšší ceny zboží způsobily v dubnu akceleraci inflace nad všechny odhady i nad prognózu ČNB. Rychlejší rozvolňování epidemických opatření implikuje vyšší riziko rychlejšího růstu spotřebitelských cen v nejbližších měsících. Dynamičtější inflace rovněž zvyšuje spekulace na dřívější utahování měnové politiky ze strany ČNB.

Spotřebitelské ceny v dubnu oproti březnu vzrostly o 0,5 % a meziroční inflace tak poskočila na 3,1 % z předchozího tempa 2,3 %. Tempo zdražování tak v dubnu překonalo všechny odhady. Trh počítal s inflací 2,7 %, náš odhad činil 2,8 %.

Za dubnovým zdražením stály vyšší ceny zboží o 1 % a nikoliv služby, jejichž ceny meziměsíčně stagnovaly. Vyšší ceny nelze připsat jedinému faktoru. Nepřekvapilo další zdražování u čerpacích stanic v důsledku růstu cen ropy ani dražší alkohol a tabákové výrobky na pozadí vyšší spotřební daně. Oproti našim předpokladům byly vyšší ceny potravin, bydlení a zboží pro údržbu domácnosti. Podle našich předběžných odhadů jádrová inflace setrvala poblíž 3,3 %, což by znamenalo mírné zpomalení jejího meziměsíčního sezónně očištěného tempa k 0,2 %.

Je pravděpodobné, že v nejbližších měsících uvidíme větší cenové pohyby u položek, kterých se týká rozvolňování protiepidemických opatření, například u oblečení, obuvi a u některých služeb. Naše prognóza počítala s dosažením 3 % meziroční inflace až v květnu, a i když je její hodnota za duben jednoznačně nad všemi odhady, nejedná se o blesk z čistého nebe. Současně je třeba připustit, že aktuální vlna rozvolňování je výrazně rychlejší, než s jakou naše prognóza počítá, což implikuje větší riziko krátkodobě rychlejšího růstu spotřebitelských cen. Je možné, že za květen uvidíme meziroční míru inflace ještě výš, poblíž 3,2 %. Nicméně již od července by rostoucí srovnávací základna z minulého roku měla meziroční míru inflace stahovat zpět pod 3 %. V závěru roku opět vzroste kvůli srovnání s loňským poklesem cen potravin. Na meziměsíční bázi počítáme s tím, že inflace bude vrcholit v polovině letošního roku (3M SA inflace na 4,9 % m/m).

V meziročním srovnání jsou největším tahounem inflace alkoholické nápoje a tabák a ceny u čerpacích stanic. Kdybychom z inflace odečetli příspěvek těchto položek, činila by inflace pouhé 1 %.

Prognóza ČNB počítala v dubnu s inflací na úrovni 2,9 % a dnes zveřejněný výsledek tak indikuje rostoucí šanci na dřívější zvyšování úrokových sazeb. Se současnou výší inflace měnová politika nic nenadělá, ale při jejím dalším zvyšování se může zvyšovat riziko růstu inflačních očekávání. Prozatím převládá názor, že současné vzedmutí inflace v globálním měřítku je krátkodobého charakteru. Naše prognóza počítá se počátkem cyklu zvyšování úrokových sazeb ČNB v listopadu a dnes zveřejněné údaje o inflaci posunují spekulace trhu ohledně utažení měnové politiky blíže k srpnovému zasedání. Zvýšení úrokových sazeb již v červnu přesto stále považujeme za předčasné. Klíčový bude další vývoj epidemie.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

11. května 2021

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.193 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál