Jana Steckerová: Očekávání ohledně zvyšování sazeb dále rostou


Jana Steckerová: Očekávání ohledně zvyšování sazeb dále rostou

Česká dubnová inflace překvapila meziměsíčním růstem o 0,5 %, přičemž v meziročním srovnání se dostala na 3,1 % z březnových 2,3 %. Trh přitom počítal s 2,7 %. Inflaci táhly nahoru především ceny zboží, ceny ve službách stagnovaly. V následujících měsících bude inflace vlivem nízké srovnávací základny a postupného rozvolňování ekonomiky ještě dále stoupat. Tyto efekty však podle našeho názoru vyprchají a od července by se inflace měla vracet zpět pod 3 %. Vyšší, než očekávaná inflace přilila do ohně očekáváním ohledně zvyšování úrokových sazeb. Ve forwardových cenách je již plně zahrnuto zvýšení úrokových sazeb v srpnu, přičemž do konce roku už trh počítá s trojím utažením měnové politiky.

Rostou i spekulace, že by ke zpřísnění měnových podmínek mohlo dojít už v červnu. To je podle našeho názoru přehnané. Šance na srpnové zvýšení sazeb dnešní inflační statistika nicméně bezesporu zvyšuje. Koruna na zveřejněná data reagovala mírným posílením na úroveň 25,53 CZK/EUR. Tam se ale neudržela a v odpoledních hodinách se pohybovala poblíž hladiny 25,58 CZK/EUR. Prostor pro růst úrokových sazeb na krátkém konci křivky se podle našeho názoru již blíží svému vyčerpání, což zřejmě zbrzdí i další posilování kurzu koruny v nejbližších dnech.

Překvapivě dobrá data přišla i ze sousedního Německa. Tamní ZEW index za květen vyskočil ve složce očekávání na rekordních 84,4 bodu, což je nevyšší hodnota za posledních 21 let. Německým investorům zlepšil náladu především pokrok ve vakcinaci. Společná evropská měna tak v průběhu dne mírně posilovala směrem k úrovním 1,215 USD/EUR. Na silnější úrovně by se podle naší prognózy měla posunovat i v následujících měsících.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1609 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál