Martin Gürtler: Tržby za služby v prvním čtvrtletí rostly pouze v lednu


Martin Gürtler: Tržby za služby v prvním čtvrtletí rostly pouze v lednu

Tržby za prodej služeb v prvním čtvrtletí letošního roku vzrostly po sezonním očištění mezičtvrtletně o 0,5 %. Celkové tržby v tomto odvětví však ve skutečnosti rostly pouze v lednu, v únoru a březnu se naopak mírně meziměsíčně snižovaly.

K relativně dobrému výsledku za první čtvrtletí pomohly zejména tržby v oblasti informačních a komunikačních činností, především pak jejich výrazný meziměsíční nárůst v lednu o 6,9 %, který byl pak mírně korigován únorovým poklesem a stagnací v březnu. Zejména v prvních dvou měsících rostly rovněž tržby v oblasti dopravy a skladování, a to meziměsíčním tempem přesahujícím 1 %. Březen však již přinesl zpomalení a tržby zde už jen stagnovaly.

Třetí letošní měsíc byl přitom ve znamení slabších výsledků ve většině sektorů, na kterých se beze sporu podepsalo zpřísnění protiepidemických opatření, včetně omezení pohybu mezi okresy. Velkou část služeb je přeci jen velmi těžké provozovat na dálku. Zatímco dubnová čísla budou zřejmě ještě slabá, květen již dává naději na výraznější oživení, a to v důsledku aktuálního poměrně výrazného rozvolňování.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1218 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál