Michal Brožka: Průmysl roste navzdory chybějícím komponentám


Michal Brožka: Průmysl roste navzdory chybějícím komponentám

Průmyslová výroba v ČR v březnu meziměsíčně po očištění o sezónní a kalendářní vlivy vzrostla o 3,2 %. My jsme počítali s pomalejším nárůstem kolem 2 %. Nicméně i tak výkon průmyslu v březnu přebil všechny odhady analytiků. Průměrný odhad meziročního růstu činil 12,1 % a skutečnost ukázala 18,2 %. Po očištění o vliv počtu pracovních dnů to znamená meziroční expanzi o 14,9 %. To, že vidíme dvouciferná meziroční tempa růstu není až takový důvod k radosti, jako fakt, že průmysl dokáže expandovat i ve srovnání s předchozími měsíci navzdory problémům s dodávkami komponent potřebných při výrobě. Připomeňme, že některé automobilky v březnu oznámili omezení výroby.

Je logické, že k meziročnímu růstu nejvíce přispívají ta odvětví, která vloni šla do největšího útlumu. Výroba motorových vozidel tak například vykazuje mamutí meziroční růst o 47 % a podílí se tak na celé polovině meziročního růstu průmyslu.

Pro letošek počítáme s expanzí průmyslu kolem 9 %. To sice vypadá jako raketový růst, ale k tomu stačí jen udržení současné výkonnosti. Pokud by průmysl netížil nedostatek komponent, mohl by jeho letošní růst snadno překonat 10 % a březnová data dávají naději, že se to možná i stane. Nedostatečná poptávka se pro letošek stane méně důležitou bariérou růstu výroby a stane se jí nedostatek komponent materiálu. Podniky letos pravděpodobně dál bude trápit nedostatek kvalifikované pracovní síly.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2088 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál