Michal Brožka: ČNB čeká na ústup rizik

Michal Brožka: ČNB čeká na ústup rizik

Česká národní banka v souladu s očekáváním ponechala dnes úrokové sazby beze změny. Trochu ovšem překvapila nová prognóza ČNB. Ta počítá stále pro letošek s trojím zvýšením úrokových sazeb, zatímco my jsme čekali v této prognóze posun ke dvojímu zvýšení sazeb. Prognóza HDP byla pro letošek snížena na pouhých 1,2 %, naopak prognóza inflace pro letošek vzrostla na 2,7 %. Pro srovnání naše prognóza pro letošní rok počítá s inflací 2,5 % a růstem HDP 3,4 %. Guvernér Rusnok mluvil optimisticky ve vztahu k očekávanému epidemickému vývoji a uvedl, že nejistota se snížila. Správně připomněl, že s aktuální vyšší inflací centrální banka nic neudělá.

Dále uvedl, že o zvyšování úrokových sazeb se bankovní rada může bavit už v červnu. Celkové vyznění dnešního zasedání tak povzbudilo očekávání peněžního trhu ohledně zvyšování úrokových sazeb. Koruna posílila o 0,3 % na 25,72 CZK/EUR. My se nadále kloníme k tomu, že k jejich zvýšení dojde ve druhé polovině roku, přičemž naše prognóza počítá se čtvrtým čtvrtletím.

V Německu dnes pozitivně překvapilo zveřejnění továrních objednávek za březen. To indikuje i šanci na růst české průmyslové výroby ve stejném měsíci, jejíž výsledek bude zveřejněn již zítra. Dnes ráno zveřejněný výsledek maloobchodních tržeb v ČR za březen přinesl mírné negativní překvapení, ale výhled se tím nezměnil a koruna neměla důvod reagovat.

Vývoj na světových akciových trzích byl dnes smíšený a převažovaly mírné poklesy indexů. Dolar proti euru oslabil o 0,4 % na 1,206 USD/EUR. Týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti v USA překvapily mírně lepším výsledkem, nicméně zde trh především vyčkává na páteční zveřejnění dat z trhu práce.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

6. května 2021

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.194 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál