Bohumil Trampota: ČEZ: Pokles zisku kvůli absenci jednorázové položky

Bohumil Trampota: ČEZ: Pokles zisku kvůli absenci jednorázové položky

Očekávané výsledky hospodaření: V meziročním srovnání budou výsledky za první kvartál nižší. Je za tím jednorázová položka, která byla zaúčtována ve stejném období roku 2020, ale letos se neopakovala. Čekáme, že vedení ČEZ potvrdí celoroční cíle. Zaznít by mohl i návrh dividendy.

Celkové tržby odhadujeme v prvním čtvrtletní na 57,9 mld. CZK. To by znamenalo mírný 1,5% meziroční růst. Realizovaná cena elektřiny je pro letošní rok lehce nad hodnotou dosaženou v loňském roce. Na rozdíl od tržeb podle nás podstatně klesne zisk EBITDA. Odhadujeme ho na 20,4 mld. CZK, což by znamenalo propad o 21,3 % y/y. Důvodem je položka vztahující se k derivátům a obchodování, která dosáhla v Q1 20 celých 6 mld. CZK a která se na začátku tohoto roku neopakovala. Po zohlednění tohoto jednorázového efektu by EBIDTA meziročně vzrostla asi o 2 %. Upravený čistý zisk odhadujeme na 9,4 mld. CZK (-33,4 % y/y), důvod poklesu je uveden výše.

Celoroční projekce, dividenda: Cílem společnosti je dosáhnout tento rok EBITDA mezi 54 a 57 mld. CZK plus příspěvek divestovaných aktiv (Rumunsko a Bulharsko), který by se mohl pohybovat na úrovni 2,5 mld. CZK. Čistý zisk projektuje ČEZ ve výši 17 až 20 mld CZK. Naše odhady pro Q1 21 tvoří asi 31 % zisku EBITDA a 50 % čistého zisku. I když se mohou zdát projekce velmi konzervativní, nečekáme, že by nyní došlo k jejich aktualizaci.

Za celý rok 2021 čekáme EBITDA 61,2 mld. CZK a čistý zisk 21,1 mld. CZK. Tržní očekávání činí 59,4 respektive 19,8 mld. CZK.

Report za Q1 21 vnímáme jako dobrou příležitost zveřejnit i návrh dividendy za minulý rok. Nicméně není jisté, že k tomu dojde. Standardní dividendu čekáme na úrovni 42 CZK. Navíc k této dividendě by měl ČEZ přidat část z divestic rumunských aktiv.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

6. května 2021

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.4008 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál