Jana Steckerová: V Americe pokračuje silná tvorba pracovních míst

Jana Steckerová: V Americe pokračuje silná tvorba pracovních míst

Dubnový ADP report potvrdí, že s postupující vakcinací a uvolňováním restriktivních opatření počet volných pracovních míst v USA rychle stoupá. Dobře by na tom měl být i americký indikátor ISM ze sektoru služeb. Služby se postupně vzpamatovávají z koronavirové krize i v eurozóně, což by měl potvrdit finální index PMI. V regionu zasedá polská centrální banka. Ta i přes akcelerující inflaci ponechá úrokové sazby beze změny. Koruna bude zřejmě i nadále přešlapovat na současných úrovních a vyčkávat na zítřejší zasedání České národní banky.

Finální PMI potvrdí, že situace ve službách se v eurozóně lepší

Data z amerického trhu práce ukážou na další silnou tvorbu nových pracovních míst. Dle ADP reportu by jich v dubnu mělo přibýt dalších 863 tisíc. Nezaměstnanost tak bude zřejmě dále klesat. Na jakou úroveň to bude, se ale dozvíme až v pátek. Na konci roku by se měla přiblížit hranici 4 %, což by znamenalo průměrný měsíční pokles o 0,2 pb. Ani tak ale ne všechny pracovní pozice budou obnovené. Ve srovnání s předpandemickou krizí jich na trhu stále ještě více než osm miliónů chybí. Kromě dat z trhu práce bude dnes zveřejněn i index ISM z oblasti služeb. Ten se bude držet poblíž vysokých 63 bodů.

Indikátory mapující situaci ve službách budou zveřejněny i v eurozóně. Jedná se ale pouze o zpřesněná data již zveřejněných údajů, a tak mnoho překvapení nepřinesou. PMI ve službách v dubnu podle předběžných údajů vzrostl o 0,7 pb na 50,3 bodu a na této úrovni bude zřejmě potvrzen. Kompozitní indikátor na úrovni 52,7 bodu se tak již nachází nad svým historickým průměrem. Restriktivní opatření byla už uvolněna v Itálii, v polovině května by měla být rozvolněna ve Francii, přičemž ve Španělsku by to mělo být 9. května. Sektor služeb, včetně indikátorů PMI, se tak ve druhém čtvrtletí může těšit na další boom.

V regionu zasedá polská centrální banka. Ta však s největší pravděpodobností ponechá sazby beze změny na stávající úrovni 0,1 %. Současný růst inflace (v březnu 3,2 %) považuje centrální banka za dočasný, a navíc ovlivněný faktory, které jsou mimo její kontrolu. Rétorika tak i nadále zůstane holubičí. Změnu úrokových sazeb neočekáváme dříve než v Q3 22. Utvrzují nás v tom vyjádření guvernéra Glapinského, že za jeho mandátu (do června 2022) se sazby zvyšovat nebudou. Polský zlotý by měl podle naší prognózy i nadále posilovat (4,35 PLN/EUR v závěrečném čtvrtletí letošního roku). V krátkém horizontu se však může ocitnout pod tlakem v důsledku rozhodování týkajících se cizoměnových hypoték ve švýcarských francích a případného negativního dopadu na bankovní sektor.

Region v červeném

Všechny regionální měny včera ztrácely. Kalendář byl poloprázdný a k optimismu nepřispěla sni slábnoucí společná evropská měna. Ztráty středoevropských měn se pohybovaly mezi 0,1-0,3 %. Koruna tak své pondělní zisky neudržela a v odpoledních hodinách se obchodovala za 25,85 CZK/EUR. Vyšší volatilitu lze očekávat až v souvislosti se zítřejším zasedáním ČNB. Dnešní obchodování se tak zřejmě ponese v duchu klidu před bouří.

V eurozóně žádná zajímavá data zveřejněna nebyla. Euro se v průběhu včerejška pohybovalo převážně v pásmu 1,200-1,206 USD/EUR. Ve srovnání s předchozím dnem tak bylo o 0,3 % slabší.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

5. května 2021

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.7215 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál