Bohumil Trampota: Praha je tomto týdnu vítězem

Bohumil Trampota: Praha je tomto týdnu vítězem

Výsledková sezóna pokračuje. A je to docela pěkný pohled, a to ze dvou důvodů. Za prvé společnosti reportují lepší výsledky ve srovnání s odhady trhu, ale hlavně jsou čísla lepší v meziročním srovnání. Tzn. že se hospodaření obchodovaných společností zlepšilo.

Hvězdné výsledky oznámila trojice technologických gigantů: Facebook, Amazon, Apple.

Makrodata, respektive jejich vyznění je jednoznačně pozitivní, zejména v USA. Tamní HDP předvádí silný růst, ale zejména spotřebitelská důvěra pozitivně překvapila. Takže nás, zdá se, čekají jen světlé zítřky.

Americký trh

Dnes (pátek 30. 4.) otevřel hlavní index S&P500 obchodování půl procenta v mínusu. Ve čtvrtek dokonce S&P500 překonal historický rekord. Dnes z nej tak pravděpodobně trochu ustoupí. Netřeba však panikařit, akciový trh i tak zůstanou na rekordních hodnotách.

Za celý týden by i přes páteční pokles měl S&P růst o asi 0,4 %.

Evropské akciové trhy

Evropa (index Stoxx Europe 600) dnes od začátku seance oslabovala, nicméně zhruba v polovině dne se karta začala obracet a došlo ke korekci ranního poklesu. Krátce před koncem obchodování je už evropský trh v kladném teritoriu a mírně posiluje (+0,09 %). Za celý týden to na velkou změnu nevypadá a index tak uzavře prakticky beze změny.

Pražská burza tento týden klesla a korigovala růst z předchozího týdne.

V Praze se tento týden docela dařilo. Pouze páteční obchodování skončilo malou ztrátou. Za celý týden posílila pražská burza o 1,16 % (1 100,25 b.).

Hvězdou týdne se bez diskusí stala Erste Group se ziskem +4,06 % (763,80 CZK). Erste posilovala zejména na začátku týdne. Velmi slušný výkon udělala Komerční banka (+1,64 %, 652,50 CZK) a potěšil také ČEZ (+1,27 %, 599,5 CZK). Investoři konečně reagují na v oznámení vysoké dividendy, které čekám v následujících dnech, a také si konečně uvědomili, že případná stavba nového jádra ČEZ nijak neovlivní. Pozitivní sentiment určitě podpořil také polský „ČEZ“, tj. společnost PGE, která za týden vyskočila o téměř +20 %. Důvodem je chystané oddělení uhelného byznysu. Nejvíce za týden ztratil Stock (-2,18 %, 80,80 CZK), a to beze zpráv.

V samotný pátek převládala spíše negativní nálada a většina titulů oslabila. Nejvíce trpěly po oznámení kvartálních výsledků akcie operátora O2 (-1,67 %, 264,50 CZK). Což je z mého pohledu přehnaná reakce investorů, protože výsledky považuji za silné (viz níže). Nedařilo se ani Komerční bance (-0,68 %, 652,50 CZK) a Philip Morris ČR (-0,68 %, 14 540 CZK). Vítězem dnešního obchodování se staly akcie České zbrojovky (+0,82 %, 368 CZK) a ČEZu (+0,17 %, 599,5 CZK), který až v samém závěru ubral a cena se dostala zpět těsně pod hranici 600 CZK.

Kurzotvorné zprávy

Moneta, O2 a Erste Group reportovaly kvartální výsledky.

Moneta ve čtvrtek oznámila výsledky, které klesly v meziročním srovnání. Důvodem byl prodej portfolia dluhopisů v 1Q20, který se v 1Q21 neopakoval. To se ale čekalo a samotná čísla byla ve shodě s očekáváními. Čistý zisk dokonce odhady trhu překonal (nižší opravné položky k nespláceným úvěrům).

Moneta pořádala také valnou hromadu, ale k žádným překvapením nedošlo. Byly schváleny všechny body programu. K případnému spojení s Air Bank ze skupiny PPF bude muset být svolána mimořádná VH. Due Diligence (hloubková kontrola) skončila, nyní se vyjednává o podmínkách (ceně) případné transakce.

Operátor O2 ČR představil silné výsledky za 1Q21, které překonaly konsensus. Pouze u č. zisku se negativně projevila jednorázová položka vztahující se ke značce O2. Roste počet zákazníků, mobilní data a ICT jsou tahounem hospodaření.

Reportovala také Erste Group. Výsledky (č. zisk) pokořily očekávání zejména kvůli nižším opravným položkám. Čistý úrokový výnos byl v souladu s odhady, pozitivně překvapily poplatky a provize.

Co se dá čekat příští týden?

Bude pokračovat výsledková sezóna. V Praze kvartální výsledky reportuje Komerční banka.

Výsledková sezóna je v plném proudu také na ostatních trzích. Těšit se můžeme na výsledky společností ze sektoru Oil&Gas, průmyslové podniky, chemičky, nebo třeba na biofarmy.

Nadále budou trhy ovlivňovat informace o progresi ve vakcinaci a já očekávám z tohoto pohledu pozitivní zprávy (tak jako v např. USA) a následné rozvolňování restrikcí.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

30. dubna 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2538 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál