Bohumil Trampota: O2 CR: Silné provozní výsledky za Q1, čistý zisk ovlivněn jednorázovou položkou

Bohumil Trampota: O2 CR: Silné provozní výsledky za Q1, čistý zisk ovlivněn jednorázovou položkou

Výsledky operátora O2 CR za první kvartál tohoto roku jsou lepší na tržbách i zisku EBITDAnež očekávání trhu. Pozitivní je rychlejší růst marže. Společnost dosáhla EBITDA 3,39 mld. CZK při tržbách 10,14 mld. CZK. Čistý zisk byl ovlivněn jednorázovou položkou.

Hlavní trendy: (1) Celkové tržby vzrostly meziročně o 5,5 % na 10,14 mld. CZK a jsou nad naším i tržním odhadem o 2,4 %. O necelá 2 % vzrostl počet mobilních zákazníků (SIM karty). O 22,7 % vzrostl počet diváků O2TV. Koronakrize negativně ovlivňuje zejména roaming, to se ale daří eliminovat datovými službami. Proti našim projekcím je vyšší, respektive došlo k pomalejšímu poklesu tradičních pevných linek. Mírně lepší jsou také výnosy ze Slovenska vzhledem k datovým službám a prodeji hardwaru. Z jednotlivých sektorů je významný růst (+12 % y/y) sektoru mobilní internet a data. To s největší pravděpodobností zrcadlí současný trend práce z domova. ICT (informační a komunikační technologie) vzrostlo díky novým projektům dokonce o 54 % y/y, nicméně v tomto sektoru jsou nižší marže. Co se týká poklesu hlasových služeb a SMS& MMS, ten byl více něž kompenzován výše zmíněnými položkami. Segment fixních operací v ČR vzrostl o 8,9 % na 3,22 mld. CZK, zejména vzhledem k ICT službám, mobilní o 1,4 % na 4,97 mld. CZK. Na Slovensku vzrostly tržby o 10,2 % na 1,95 mld. CZK.

(2) Podle očekávání vzrostly náklady na prodej. Naopak personální náklady zůstaly meziročně beze změny. Tradičně O2 ukazuje schopnost přísné kontroly nákladů, když celkové provozní náklady vzrostly jen o 3,1 %.

(3) EBITDA vzrostla ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 9,4 % a dosáhla 3,39 mld. CZK. EBITDA marže se zvýšila o 1,2 pb na 33,5 %. Důvody jsou popsány výše. (4) Čistý zisk za první čtvrtletí vzrostl o 1,9 % na 1,29 mld. CZK. To je o 12 % pod tržním očekáváním. Důvodem je jednorázová položka (odpis) týkající se značky O2. Nicméně je třeba připomenout, že to není hotovostní položka a tuto pozici neovlivní.

O2 nadále ukazuje schopnost generovat silné volné provozní cash flow, které vzrostlo na 1,28 mld. CZK (+6,6 %). Zadlužení podle poměru čistý dluh / zisk EBITDA je 0,60x, což je pokles z konce minulého roku (0,69x). Stávající zadlužení je stále výrazně pod střednědobým cílem managementu na úrovni 1,5x.

Dividendová politika: Návrh dividendy ze zisku minulého nebyl zatím zveřejněn. Čekáme ho nejpozději měsíc před valnou hromadou, která by se měla konat na konci červa. Stejně jako vloni předpokládáme, že O2 vyplatí celkem 21 CZK na akcii (17 CZK dividenda plus 4 CZK z emisního ážia). To naznačuje vysoký 7,8% hrubý dividendový výnos.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

30. dubna 2021

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1843 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál