Bohumil Trampota: Moneta: Čistý zisk za Q1 21 mírně nad odhady, potvrzený výhled


Bohumil Trampota: Moneta: Čistý zisk za Q1 21 mírně nad odhady, potvrzený výhled

Moneta Money Bank oznámila dnes ráno výsledky za první kvartál tohoto roku, které překonaly očekávání trhu. Čistý zisk dosáhl 598 mil. CZK, což je o 576 mil. CZK nad tržním konsensem. Jádrová položka tržeb, čistý úrokový výnos dosáhl 2,07 mld. CZK. Klesly také náklady na riziko a Moneta potvrdila své celoroční cíle.

(1) Podobně jako v minulých kvartálech reportovala Moneta vysoký růst poskytnutých úvěrů (+43,9 y/y). V retailovém segmentu o vysokých 69,4 % a korporátním sektoru o 9,4 % y/y. To je podstatně vyšší tempo růstu ve srovnání s celým trhem (6,4 % a -3,6 %). Růst byl tažen silnou poptávkou po hypotékách a spotřebitelských úvěrech spolu s úvěry pro malé a střední podniky (SME).

(2) Podobně vzrostly i vklady. Celková depozita vzrostla o 32,2 % a překonala růst trhu, který vyrostl o necelých 9 %.

(3) Čistý úrokový výnos je 2,07 mld. CZK (1,5 % y/y), což je ve shodě jak s konsensem, tak s naší projekcí. Čistá úroková marže dosáhla 2,8 % a poklesla o 0,8 pb v meziročním srovnání. Celkové provozní výnosy klesly v meziročním srovnání o 8,3 % na 2,7 mld. CZK. Za tímto poklesem je mimořádná položka prodeje portfolia dluhopisů (277 mil. CZK) v Q1 20, která se v Q1 21 neopakovala. Očištěné celkové výnosy jsou meziročně vyšší o 1,3 %.

(4) Celkové provozní náklady vzrostly ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku o 13,9 % na 1,5 mld. CZK. Rostly z důvodů vyšších regulačních poplatků a vzhledem k loňským akvizicím (Wüstenrot).

(5) Opravné položky k nespláceným úvěrům (418 mil. CZK) sice v meziročním srovnání klesly, nicméně jsou stále negativně ovlivněny koronakrizí. Bez tohoto efektu by byly 222 mil. CZK.

(6) Čistý zisk klesl v meziročním srovnání z důvodů absence prodeje dluhopisů (viz výše), když v prvním čtvrtletí dosáhl 598 mil. CZK. To je nad očekáváním trhu zejména vzhledem k nižším opravným položkám k nespláceným úvěrům.

Vzhledem k současné situaci vzrostl v prvním kvartále podíl nesplácených úvěrů na 2,8 % z 2,3 % na konci minulého roku. Celková kapitálová přiměřenost Tier1 vzrostla na 18,5 % z 18,2 %.

Včera se konala valná hromada (VH). Akcionáři na ní schválili všechny body programu. O dividendě se podle očekávání nehlasovalo. O návrhu Monety ve výši 3 CZK na akcii rozhodne regulátor pravděpodobně ve Q3 21. Případné spojení se skupinou PPF bude rozhodovat mimořádná VH. Due Diligence (hloubková kontrola) skončilo a nyní se jedná o podmínkách (ceně) transakce. Mimořádná VH by mohla být na pořadu dne v příštích týdnech.
Více informací bude zveřejněno dnes v 15:00 hod na konferenčním hovoru.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1975 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál