Komerční banka: Jestřábi se vrací


Komerční banka: Jestřábi se vrací

Ekonomika na prahu rychlé expanze: Česká ekonomika se pravděpodobně v letošním druhém čtvrtletí odrazí k růstu. Ten bude v dalších čtvrtletích zrychlovat.

Inflace zůstává zvýšená: V letošním roce inflaci navyšuje zdražení ropy. Jádrová inflace brzdí jen velmi neochotně. V příštím roce čekáme zpomalení inflace ke 2 %, přičemž ceny dovozu budou působit desinflačně.

Úrokové sazby ČNB setrvají na současné úrovni až do listopadu, kdy čekáme jejich první zvýšení: To by mělo odstartovat postupnou normalizaci měnové politiky a na konci příštího roku tak repo sazba podle nás dosáhne 1,25 %.

Vrchol úrokových sazeb a výnosů státních dluhopisů prozatím v nedohlednu: Úrokové sazby a výnosy státních dluhopisů zažily v prvním čtvrtletí masivní nárůst. Jejich vzestup bude i nadále pokračovat ačkoli již pomalejším tempem. Finanční trhy zvyšují sázky na růst úrokových sazeb ČNB. Z pohledu státních dluhopisů čeká trh překvapivě nízká nabídka.

Blížící se zvyšování sazeb posouvá korunu k silnějším úrovním: Koruna se během března zbavila své covidové prémie a vrací se na původní posilující trajektorii. Znovunastartování růstu tržních sazeb v kombinaci se silnějším eurem vůči americkému dolaru a globálním optimismem potáhne korunu k silnějším hodnotám.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3448 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál