Jana Steckerová: Fed bude ekonomiku i nadále podporovat

Jana Steckerová: Fed bude ekonomiku i nadále podporovat

Americká centrální banka dnes zřejmě svou rétoriku příliš nezmění. Vzhledem ke stále poměrně vysoké nejistotě spojené s pandemickou krizí a vývojem na trhu práce bude chtít ekonomiku i nadále podporovat. Diskuze kolem omezování nákupů aktiv začne, až vakcinace dosáhne 70-75 %. Tedy začátkem léta. K reálným krokům pak Fed podle naší prognózy přistoupí na začátku příštího roku.

 

Z pohledu dat je kalendář nezajímavý

Na svém dnešním zasedání Fed zřejmě potvrdí své odhodlání americkou ekonomiku i nadále podporovat. Rizika spojená s virem Covid-19 zůstávají vysoká, přičemž na trhu práce ve srovnání s předkrizovou úrovní stále více než osm miliónů pracovních míst chybí. Diskuze o omezování nákupu aktiv tak podle nás nabere na obrátkách teprve tehdy, když míra vakcinace dosáhne 70-75 %. To by mělo být v červnu či červenci. Konkrétní oznámení však očekáváme až v závěru letošního roku a reálný start snižování objemu nakupovaných aktiv na začátku roku příštího. Zvýšena by mohla na dnešním zasedání být sazba IOER, za kterou si banky ukládají u Fedu přebytečnou likviditu.

Fed se dlouhodobě snaží držet krátkodobé (overnightové) sazby uprostřed svého klíčového cílového pásma, tedy mezi 0,00-0,25 %. Efektivní úroková sazba se ale již delší dobu nachází ve spodní polovině tohoto pásma (0,06 %). Sazbu táhne směrem dolů právě sazba IOER. Je tedy možné, že Fed dnes sazbu IOER zvýší, a to ze současných 0,10 % na 0,15 %. Bude se ale jednat spíše o opatření technického charakteru, takže žádnou významnější reakci na tento krok neočekáváme.

Koruna mírně ztrácí

Kurz koruny včera oslabil nad úroveň 25,90 CZK/EUR. Ve srovnání s pondělním obchodováním byl tak o 0,3 % slabší. Žádná zajímavá data ale zveřejněna nebyla, nepromluvil ani nikdo z domácích centrálních bankéřů. Těm začne mediální karanténa tento čtvrtek. Koruna tak i nadále zřejmě zůstane uvězněna v pásmu 25,80-26,00 CZK/EUR. Impulzy jí v tuto chvíli nepřináší ani liknavá společná evropská měna, ani kalendář makroekonomických událostí. Počkat si tak zřejmě bude muset na zasedání ČNB, které proběhne příští čtvrtek.

Maďarská centrální banka ponechala klíčovou tříměsíční úrokovou sazbu beze změny tak, jak trh očekával (0,6 %). Prohlásila ale, že je připravena reagovat, pokud by inflační rizika ještě více zesílila. To by podle našeho názoru znamenalo zvýšení týdenní depozitní sazby na 0,75 %, tedy za předpokladu, že by obavy z rostoucí inflace vedly k výprodejům maďarského forintu. Tříměsíční úrokovou sazbu by centrální banka zvyšovala zřejmě pouze v tom případě, že by po otevření domácí ekonomiky sílily tlaky na růst jádrové inflace. Program kvantitativního uvolňování včera dále navýšila. Další revizi nákupů aktiv plánuje, až jejich objem dosáhne tři bilionů forintů. Forint reagoval mírným posílením a v závěru obchodního dne se pohybovala pod úrovní 363 HUF/EUR.

Společná evropská měna se včera převážně pohybovala v úzkém pásmu 1,206-1,209 USD/EUR. Ze zajímavějších dat byla zveřejněna pouze dubnová americká spotřebitelská důvěra, která vyšplhala na čtrnáctiměsíční maximum a dostala se tak na úrovně před pandemickou krizí.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

28. dubna 2021

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2994 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál