Michal Brožka: Důvěra v ekonomiku ČR se v dubnu zvýšila

Michal Brožka: Důvěra v ekonomiku ČR se v dubnu zvýšila

Podle měření ČSÚ roste důvěra spotřebitelů i souhrnná podnikatelská důvěra. V podnicích se v dubnu zvýšila důvěra v průmyslu, obchodu a ve službách, ale snížila se ve stavebnictví. Rozdílná je samozřejmě úroveň optimismu. V případě průmyslu se důvěra zvyšovala výrazně již od poloviny loňska a v současnosti je stejných úrovních jako byla v letech 2017 – 2018, kdy výroba solidně expandovala.

Ve stavebnictví je důvěra stále výrazně pod předpandemickou úrovní, ale vysoko nad tím, kde byla v krizových letech 2012 – 2013. V případě obchodu a služeb je úroveň důvěry stále na relativně nízkých úrovních podobně jako v případě důvěry spotřebitelů, kde jsme s důvěrou zjednodušeně na půl cesty zpět. S tím, jak pokračuje rozvolňování protiepidemických opatření u nás i ve světě, bychom v nejbližších měsících měli vidět další růst důvěry v ekonomiku. Rizikem zůstávají další pandemické vlny.

Současný vývoj důvěry koresponduje s tím, co pro letošek od ekonomiky čekáme. Silná expanze by se měla dostavit v průmyslu i ve službách i v obchodě s tím, jak budou odstraněny protiepidemické bariéry. V případě stavebnictví je hlavní bariérou nedostatek pracovníků a zdlouhavé projekty, což jsou věci, které se rychle nezmění, takže pro letošek zůstane výkon stavebnictví na současné úrovni a významnější oživení zde čekáme spíše až v příštím roce.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

26. dubna 2021

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2422 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál