Bohumil Trampota: Moneta Money Bank: Meziroční pokles čistého zisku vzhledem k absenci mimořádných položek


Bohumil Trampota: Moneta Money Bank: Meziroční pokles čistého zisku vzhledem k absenci mimořádných položek

Očekávané výsledky hospodaření: Předpokládáme meziroční pokles čistého zisku o 24,6 %. Za tímto propadem vidíme absenci výnosů z prodeje dluhopisů, které se letos neopakovaly. Vyšší jsou rovněž provozní náklady.

Jednou z nejdůležitějších položek je čistý úrokový výnos. Odhadujeme, že v prvním kvartále mírně vzrostl (+0,9 % y/y). Čistou úrokovou marži čekáme na úrovni 2,7 % a ve srovnání se stejným obdobím loňského roku tak klesne o necelý procentní bod. Kolonka ostatních příjmů meziročně spadne o téměř 70 %. Důvodem je mimořádný výnos z prodeje dluhopisů (277 mil. CZK) zaúčtovaný v Q1 20, což se v Q1 21 neopakovalo. Výsledkem je, že celkové provozní výnosy klesnou v meziročním srovnání o 8,9 %.

Provozní náklady by podle našich projekcí měly vzrůst o 11,4 %. Vliv pandemie koronaviru bude stále patrný. Opravné položky k nespláceným úvěrům sice nebudou tak vysoké jako v Q2 20, předpokládáme je zhruba na úrovni předchozího čtvrtletí, ale budou vyšší ve srovnání s kvartály před vypuknutím koronakrize. Výši opravných položek za Q1 21 tak vidíme na 490 mil. CZK. Čistý zisk za první tři měsíce letošního roku by pak měl dosáhnout 551 mil. CZK. To znamená meziroční pokles o 24,6 %.

Čekáme, že by Moneta mohla vnést trochu světla do procesu, kdy by mělo dojít ke spojení s Air Bankou a Monetou. Skupina PPF by se stala majoritním vlastníkem.

Připomínáme, že po dobrovolné veřejné nabídce kontroluje PPF v Monetě 28,36 %.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1753 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál