Jana Steckerová: Indikátory PMI v eurozóně čeká korekce


Jana Steckerová: Indikátory PMI v eurozóně čeká korekce

Ve Spojených státech i eurozóně budou dnes zveřejněny indikátory PMI za duben. Zatímco v USA mají ještě drobný prostor pro růst, v eurozóně již v průmyslu narazily na svůj strop a čeká je korekce. Náladu ve službách zkalí zpřísnění pandemických opatření z konce března. Euro tak dnes mnoho naději na výraznější posílení nemá a tím pádem ani česká koruna. Před zahájením mediální karantény (příští čtvrtek) by mohl zčeřit vody některý z českých centrálních bankéřů. Jinak je regionální ekonomický kalendář prázdný.

Prodeje nových domů v USA výrazně stoupnou

V eurozóně průmyslové indikátory PMI v březnu lámaly rekordy. Vzhledem k tomu, že byl průzkum sestavován ještě před oznámením restriktivních opatření na konci března, očekáváme za duben korekci. Průmyslové PMI navíc poslední dobou příliš nekorespondují s ostatními indikátory důvěry a ostatně ani vývojem průmyslové produkce. V nejbližších měsících je tak zřejmě čeká sestup na relevantnější úrovně. Pokles uvidíme i u dubnového indikátoru ze služeb. Kompozitní indikátor tak čekáme na 51,3 bodech, tedy zhruba na historickém průměru.

Ve Spojených státech bude zveřejněna statistika prodeje nových domů. Ta zřejmě vykáže meziměsíční růst o 9,4 %, přičemž konsenzus je ještě optimističtější. Na americkém trhu nemovitostí stále pokračuje vysoká poptávka po nemovitostech, která převyšuje nabídku. Hnaná je nízkými úrokovými sazbami i snahou Američanů stěhovat se do méně zalidněných oblastí.

Na silnější úrovně se koruna nemá zatím sílu probojovat

K jednacímu stolu včera zasedla Evropská centrální banka. Ta oznámila, že v nákupech aktiv v rámci pandemického programu bude pokračovat nejméně do konce března 2022. To je i v souladu s naším očekáváním, že s ukončováním programu nebude chtít ECB začít dříve nežli FED. I pak se ale bude zřejmě snažit tento proces vyhladit prostřednictvím dočasně vyšších nákupů aktiv v rámci programu APP a skrze prodloužení programu TLTRO4. Krátkodobý výhled ekonomiky eurozóny je dle šéfky ECB Lagardové zamlžený a zatížený značnými negativními riziky. Ve střednědobém horizontu vidí ale rizika již jako vyrovnanější, přičemž aktivitu v eurozóně dle jejích slov podporují fiskální opatření, globální poptávka i postupující vakcinace.

Koruna se i včera držela poblíž 25,85 CZK/EUR, kam se za minimální aktivity na trhu dostala již v průběhu středečního obchodování. Na silnější úrovně se jí zatím nedaří prorazit, a to i navzdory výraznému růstu domácích úrokových sazeb. Během čtvrtečního obchodování naopak necelou desetinu procenta ztratila. Limitem pro posílení koruny byla včera společná evropská měna, která oslabila o 0,2 % a pohybovala se těsně u hladiny 1,20 USD/EUR. Česká koruna ale nebyla jediná z regionu, která měla včera tendenci ztrácet. Maďarský forint ze svého konta odepsal 0,4 % a posunul se na 363,8 HUF/EUR, polský zlotý pak ztratil 0,2 % a povyskočil na 4,562 PLN/EUR.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1899 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál