Jan Vejmělek: Koruna drží relativně silné úrovně

Jan Vejmělek: Koruna drží relativně silné úrovně

Klidné vody, které na devizových trzích panovaly po celý týden, nerozčeřilo ani páteční obchodování. Euro se sice vůči dolaru tlačilo výše směrem k 1,208 USD/EUR, i tak se ale pouze posunulo k horní hraně pásma 1,200-208, kde se drží poslední čtyři obchodní dny. Podporu společné měně přinesla dopolední data předběžných dubnových PMI indexů aktivity v průmyslu i ve službách.

Data vesměs překonala tržní očekávání, silná čísla přetrvávají v průmyslovém sektoru za eurozónu jako celek a ještě lepší je situace v Německu. Potěšila ale také data za sektor služeb, který trpí v důsledku pandemických opatření. Poměrně vysoko v pásmu expanze je ukazatel pro Německo, poprvé od loňského srpna se zvýšila nálada ve službách eurozóny jako celku. Odpolední americká data ukázala podobný obrázek, až na jeden rozdíl – nálada ve službách překonala veškerá očekávání, index dosáhl historicky nejvyšší úrovně v celé časové řadě počínající v říjnu 2009. Díky úspěšné vakcinaci a výraznému zlepšení pandemické situace americké služby mohly otevřít a opětovně přivítat své zákazníky.

Páteční seance na koruně byla ještě mnohem méně zajímavá, když se kurz držel stabilní kolem 25,85 CZK/EUR. Česká měna tak drží relativně silné úrovně, euro je pro našince nejlevnější za poslední dva týdny a koruna není příliš vzdálená od svých nejlepších hodnot za polední dva měsíce. Překonává tak své regionální protějšky, když ji pomáhá především úrokový diferenciál.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

23. dubna 2021

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3695 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál