Bohumil Trampota: Týden na akciových trzích: Optimismus minulého týdne se vytratil, akciové indexy ztrácely na západě i východě


Bohumil Trampota: Týden na akciových trzích: Optimismus minulého týdne se vytratil, akciové indexy ztrácely na západě i východě

Výsledková sezóna pokračuje. A nutno dodat, že velmi úspěšně. Většina firem, co za mořem reportovala, oznámila nejen lepší výsledky ve srovnáním s odhady trhu, ale hlavně předvedly meziroční růst čísel.

Bohužel zhoršování pandemické situace, zejména v Asii, a diskuse o zvyšování daní v USA si vybraly svou daň.

Americký trh

Dnes (pátek 16. 4.) otevřel hlavní index S&P500 obchodování asi dvě desetiny v plusu. Tento týden ale bylo k vylepšování historických rekordů, tak jak jsme to viděli v minulých týdnech, daleko. Většina seancí končila v červených číslech.

Za celý týden klesl americký trh o zhruba 1 % (4 143 b.). P čtyřech růstových týdnech v řadě je tu tedy první drobná korekce. Nicméně z mého pohledu se stále jedná o rekordní hodnoty, respektive z opačného pohledu maxima nejsou daleko.

Evropské akciové trhy

Evropa (index Stoxx Europe 600) dnes oslabovala. Krátce před koncem obchodování ztrácí 0,6 %. Nicméně to vypadá, jako by se nálada začala obracet spolu s pozitivním otevřením (15:30h) zámořských trhů.

Za celý týden to pak vypadá na odepsání 1 %. Neuvěřitelná série sedmi růstových týdnů tak byla přerušena.

Pražská burza tento týden klesla a korigovala růst předchozího týdne.

Podobně jako u ostatních burz i v Praze tento týden převládaly negativní seance. Za celý týden naše burza oslabila o 1,46 % (1 087,61 b.).

Z jednotlivých společností si v týdenním hodnocení připsaly mírné zisky PMČR (+0,14 % 14 480 CZK), Česká zbrojovka (+0,27 %, 370 CZK), O2 (+0,19 %, 266,5 CZK), ale nejlepším byl Avast (+1,46 %, 143,35 CZK). Na druhém konci v čele opozdilců byly banky. Nejhorší výkon ukázala tento týden Komerční banka, která všechny obchodní dny klesala a za týden se její účet zastavil na -5,31 % (642 CZK). Zdatně ji ale sekundovala Erste Group (-3,47 %, 734 CZK).

Ani v samotný pátek to nebyl na parket radostný pohled. Většina titulů oslabovala. Nejhůře si vedla Komerční banka (-1,23 %, 642 CZK) a ČEZ (-1,17 %, 592 CZK) a. Chatrné zisky si dnes připsaly pouze Česká zbrojovka (+0,54 %, 370 CZK) a Avast (+0,28 %, 143,35 CZK), který ztráty vymazal až na samém konci obchodování.

Kurzotvorné zprávy

Nejdůležitější byly výsledky Avastu za první čtvrtletí. V lichých kvartálech reportuje Avast jen tržby a zisk EBITDA. U obou položek ukázal Avast slušný růst a vedení zvýšilo celoroční projekce.

Co se dá čekat příští týden?

Bude pokračovat výsledková sezóna, a to i u nás na pražské burze. Ve čtvrtek reportuje čísla za první čtvrtletí Moneta a v pátek operátor O2. Monetu vydáme na začátku příštího týdne. V pátek oznámí kvartální výsledky také Erste Group.

Ve středu je VH Monety, ale k otázce dividend nedojde. To se dá čekat až v cca třetím kvartále.

V pátek by pak ještě Philip Morris ČR měl zveřejnit průběžné hlasování valné hromady (hlasuje se distančně – per rollam). Připomínáme, že se schvaluje dividenda 1 260 CZK na akcii (hrubý výnos 8,8 %). Předpokládáme, že akcionáři dividendu schválí. Akcie je již obchodují bez práva na tuto dividendu.

Výsledková sezóna je v plném proudu také na ostatních trzích. Těšit se můžeme na report následujících společností, např.: Tesla, 3M, GE, Microsoft, Visa, Alphabet, Starbucks, Apple, eBay, Boeing, Ford, Facebook, Caterpillar, Chevron, Kraft, McDonald, Northrop Grumman.

Nadále budou trhy ovlivňovat informace o progresi ve vakcinaci a já očekávám z tohoto pohledu pozitivní zprávy (tak jako v např. USA) a následné rozvolňování restrikcí.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.194 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál