Jan Vejmělek: ECB dnes vyhodnotí účinnost pandemického programu


Jan Vejmělek: ECB dnes vyhodnotí účinnost pandemického programu

Klíčovou událostí dnešního dne je zasedání ECB. Těžko předpokládat nějakou změnu v nastavení měnových podmínek. Centrální bankéři vyhodnotí stávající pandemický program a naplňování březnové ekonomické prognózy. Odpolední americká data potvrdí povzbudivý výkon tamní ekonomiky. Z regionu na včerejší silná data březnových mezd a rychle rostoucích cen průmyslových výrobců v Polsku dnes naváží robustní maloobchodní tržby za stejný měsíc i lepší spotřebitelská důvěra za duben.

Ekonomický kalendář potvrzuje relativně lepší americká data ve srovnání s Evropu

Evropská centrální banka se na svém dnešním jednání zaměří především na vyhodnocení stávajícího pandemického programu odkupu aktiv (PEPP) z pohledu jeho účinnosti i plánu toho, kdy a za jakých podmínek bude od programu ustupovat. Žádné definitivní závěry v tomto ohledu však pro dnešek nečekáme. V nejbližších měsících program poběží přibližně ve stávající výši, tedy kolem 20 mld. EUR týdně. I ve zbytku roku budou ale nákupy zřejmě přesahovat 15 mld. EUR. S ukončováním programu ECB nebude podle našeho názoru chtít začít dříve nežli Fed. Tedy na začátku příštího roku. I pak ale předpokládáme, že konec programu bude ještě vyhlazován navýšením nákupů aktiv v rámci programu APP a prodloužením TLTRO4 do poloviny příštího roku.

Dnes odpoledne publikovaná data z ekonomiky USA by měla podpořit investorský apetit na globálních trzích. Počet týdenních žádostí o podporu v nezaměstnanosti sice vzroste, půjde ale pouze o kompenzaci nečekaně dobrého předchozího čísla. Na celkově povzbudivém trendu na tamním trhu práce se nic nezmění. Pokračující vakcinace, zlepšování pandemické situace a otevírání utlumených odvětví, zejména služeb, se na tamním trhu práce pozitivně projevuje. Příznivý odraz tohoto vývoje bude patrný i na vyšším indexu ekonomické aktivity v oblasti Chicaga. Silný realitní trh pak potvrdí statistiky prodejů stávajících nemovitostí. Vzhledem k omezené nabídce jsme na tomto trhu svědky tlaků na růst cen. Naopak mírný pokles spotřebitelské důvěry očekáváme za duben v eurozóně. Číslo bude negativně ovlivněno nedávným zpřísněním pandemických opatření ve velkých evropských zemí (Německo, Francie, Itálie).

Na včera zveřejněná silná polská data dnes naváží další statistiky, tentokráte maloobchodních tržeb za březen a spotřebitelské důvěry za duben. V kombinaci s optimismem na globálních trzích by to mělo dále vytvářet podporu i české koruně. Včerejší silný růst úrokových sazeb na domácím trhu je ¨faktorem, který by měl korunu povzbuzovat ve snaze dostat i hlouběji pod 25,90 CZK/EUR. Připomeňme, že naše stávající prognóza z konce ledna předpokládá pro polovinu roku kurz 25,65 CZK/EUR.

Koruna pod hladinou 25,90 CZK/EUR

Koruně se včerejší obchodní den vydařil. Nezajímavý globální kalendář se projevil v nudném vývoji na globálních trzích, a to včetně měnového páru eura vůči americkému dolaru, který po většinu včerejší seance držel stabilní těsně nad hladinou 1,20 USD/EUR. Polský zlotý i maďarský forint byly pod prodejním tlakem. Česká koruna ale měla naopak tendenci posilovat, kdy se během dne několikrát pokusila dostat pod hladinu 25,90 CZK/EUR. V závěru seance se jí to podařilo, když kurz zamířil k 25,86 CZK/EUR. Korunu podporoval vývoj na tuzemských sazbách, které se významně posunuly výše. Pomohl rozhovor guvernéra Rusnoka pro agenturu Reuters, ve kterém připustil debatu o zvyšování úrokových sazeb na srpnovém zasedání. Zveřejnění tohoto rozhovoru v kontextu oznámeného rozvolňování domácího maloobchodu tuzemské obchodníky potěšilo.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.212 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál