Michal Brožka: Zdražování na straně výrobců zrychlilo

Michal Brožka: Zdražování na straně výrobců zrychlilo

Ceny průmyslových výrobců v ČR v březnu oproti únoru vzrostly o výrazných 1,4 % a jejich meziroční tempo tak zrychlilo na 3,3 % z předchozího 1,4 %. To bylo nad všemi analytickými odhady. Náš odhad i medián trhu počítal s 2,6 %.

Hlavní důvod zdražení nepřekvapí, tím je dražší ropa. Rafinérský sektor stojí za celou polovinou meziměsíčního zdražení, přičemž druhým tahounem vyšších cen je související sektor výroby chemických látek, kde došlo k meziměsíčnímu cenovému zvýšení o 8,3 %. K menšímu zdražení došlo v případě kovů a kovodělných výrobků či ve výrobě aut. I z meziročního pohledu je hlavním důvodem růstu cen v průmyslu ropa. Bez rafinérského segmentu by růst průmyslových cen činil 2 %. Druhým největším tahounem je pak sektor výroby kovů a kovodělných výrobků s příspěvkem jednoho procentního bodu.

V březnu se rovněž výrazněji zvýšily ceny v zemědělství, a to 1,8 %. V meziročním srovnání tak ceny placené zemědělcům vzrostly o 0,4 %, zatímco ještě v únoru klesaly o 1,6 %.

Vývoj cen ostatních producentů či poskytovatelů služeb lze označit za umírněný. V meziročním srovnání činí růst cen ve stavebnictví 1,9 %, v případě tržních služeb 0,7 % a v dopravě 0,8 %.

V případě průmyslových cen pravděpodobně uvidíme v důsledku vyšších cen ropy a problémy s komponenty ještě cenové nárůsty, které by ovšem už nemusely být vysoké. I tak ve druhé polovině roku z důvodu nižší srovnávací základny můžeme být svědky meziročního růstu cen průmyslových cen blízko 4 %. Vyšší růst cen v průmyslu je argumentem ve prospěch dřívějšího utažení měnové politiky, nicméně nejistota ohledně dopadu na spotřebitelské ceny je značná.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

20. dubna 2021

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1531 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál