Jana Steckerová: ECB bude vyhodnocovat účinnost pandemického programu

Jana Steckerová: ECB bude vyhodnocovat účinnost pandemického programu

K jednacímu stolu ve čtvrtek zasedne Evropská centrální banka. Diskuze se bude točit kolem pandemického programu nákupu aktiv (PEPP), vyhodnocování jeho dosavadní účinnosti i plánu, kdy a jak program ukončit. Žádné definitivní závěry v tomto ohledu však zatím nečekáme. V nejbližších měsících program poběží přibližně ve stávající výši, tedy kolem 20 mld. EUR týdně. I ve zbytku roku budou ale nákupy zřejmě přesahovat 15 mld. EUR. S ukončováním programu ECB nebude podle našeho názoru chtít začít dříve nežli Fed. Tedy na začátku příštího roku.

I pak ale předpokládáme, že konec programu bude ještě vyhlazován navýšením nákupů aktiv v rámci programu APP a prodloužením TLTRO4 do poloviny příštího roku. S postupujícím oživením ve druhé polovině letošního roku však bude diskuze kolem konce pandemického programu zintenzivňovat, což bude vytvářet prostor pro další růst evropských výnosů a potažmo i těch českých. Na své by si v tom případě měla přijít i česká koruna.

Názory na to, kdy by ECB měla začít s omezování PEPP již zaznívají. Naposledy se k této otázce vyjadřoval člen Rady guvernérů Knot a Wunsch. Dle Knota by ukončování programu mohlo začít již ve třetím čtvrtletí letošního roku, pokud se ekonomika vrátí k normálu. Finanční trhy ve svých cenách s takto časným krokem zatím nepočítají, a i podle našeho názoru ECB nezačne program razantněji omezovat dříve, než k takovémuto kroku přistoupí Fed (na začátku příštího roku, snižování tempa o 20 mld. USD měsíčně). Do konce roku tak předpokládáme, že pandemický program poběží ve výši cca 15 mld. EUR měsíčně, přičemž objemy se mohou lišit dle aktuální situace na trhu. V první polovině letošního roku mohou být objemy vyšší, tak jak ECB varovala.

I přes rostoucí výnosy na delších splatnostech dluhopisů, však objemy nákupů zatím navýšila relativně málo. Úroveň 20 mld. EUR přesáhly v březnu pouze jednou. S postupující vakcinací, vyšším hospodářským růstem v H2 21 i inflací oscilující kolem dvou procent však bude diskuze o ukončení pandemického programu stále aktuálnější. To otevře další prostor pro růst evropských výnosů a potažmo i těch českých. Na silnější úrovně by se s tímto vývojem měla svézt i česká koruna.

Pokud by ECB ve druhé polovině roku nakupovala v rámci PEPP méně, mohla by program prodloužit. Je ale otázkou, jak by si tento krok v době, kdy bude pandemická krize u konce, obhájila. Pravděpodobnější je tedy scénář, že ECB pandemický program ukončí v březnu příštího roku, tak jak je zatím plánováno a aby zajistila hladký přechod, navýší stávající program nákupů aktiv APP. Ten v současné době běží v objemu 20 mld. EUR měsíčně. Předpokládáme tedy, že v Q2 22 bude program APP navýšen na 50 mld. EUR měsíčně, v Q3 opět snížen, a to na 30 mld. EUR měsíčně a na 15 mld. EUR v závěrečném čtvrtletí příštího roku. Zároveň předpokládáme, že program TLTRO4 bude prodloužen do poloviny roku 2022. Ukončení programu APP jsme pak posunuli na červen 2023 místo původního března 2024.

V průběhu letošního roku také očekáváme, že ECB zvýší tieringový multiplikátor. Tento předpoklad vychází z toho, že přebytečné rezervy bank se za poslední rok zdvojnásobily a v současné době dosahují již 4,1 bilionu EUR. Ukládat je u ECB při penalizaci -0,5 % je tedy již pro banky značně nákladné. První zvýšení úrokových sazeb očekáváme stále až v červnu 2024.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

20. dubna 2021

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2655 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál