Tomáš Cikrt: Brzy znovu přijde doba zdravotnických poplatků


Tomáš Cikrt: Brzy znovu přijde doba zdravotnických poplatků

Vyčerpání finančních rezerv, k němuž dojde už koncem tohoto roku, si vyžádá další debatu o možnostech financování zdravotní péče. Jednou z nich jsou opět zdravotnické poplatky. V podcastu Diagnóza zdravotnictví to uvedl Tomáš Cikrt, někdejší mluvčí exministra Tomáše Julínka, který takzvané regulační poplatky zavedl v roce 2008. Politici podle něj budou okolnostmi donuceni k tomu, aby je vnímali mnohem vstřícněji než kdysi.

Koncept, který v Česku fungoval sedm let a z něhož se dodnes zachoval jen 90korunový poplatek na pohotovostech, byl ve své době podle Tomáše Cikrta zneužit k politickému boji. On sám poplatky nepovažuje za pravicový koncept, protože na západ od našich hranic je často prosazují sociální demokraté a další levicově smýšlející politici. Poplatky za některé služby mají mít regulační efekt, pomocí kterého lze předejít drastičtějším formám spoluúčasti pacientů. A právě na tom by logicky měli mít zájem politici i voliči levého spektra nebo středu.

„Že bychom měli mít nějakou formu spoluúčasti, připouštěli tehdy i dnes všichni, kteří systému zdravotnictví a jeho financování aspoň trochu rozumějí, včetně levicových politiků. Problém je v tom, že u nás chybí vůle ke změně, přestože ji mnozí formálně deklarují,“ uvedl v podcastu Diagnóza zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Další odkládání debaty o udržení dostupnosti a kvality péče už ale není možné. Všechno zrychlila krize vyvolaná pandemií koronaviru a problém tedy bude muset chtě nechtě řešit nová vláda, která vzejde z podzimních parlamentních voleb. Koncem roku budou vyčerpány poslední rezervy zdravotních pojišťoven a vláda bude čelit problémům s financováním péče.

„Jako první bude muset pravděpodobně přistoupit k dalšímu navýšení plateb za státní pojištěnce, protože z nich jde do systému jen zhruba čtvrtina celkových peněz, přestože státních pojištěnců máme přes 60 procent. Hned potom bude muset vláda říct, co budeme dělat v následujících letech. Nenazývejme to reformou, protože z toho výrazu lidem naskakuje kopřivka. Mluvme třeba o nutných koncepčních krocích, které otevřou nové zdroje financování a pomohou zefektivnit organizaci a financování zdravotní péče,“ předpovídá bývalý mluvčí ministerstva zdravotnictví a dnes šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt.

Zdravotnictví podle něj došlo na hranu svých možností, protože není připraveno na krizové situace a nikdo nepracuje s dlouhodobými výhledy. Vlivem pandemie máme prázdnou nejen státní kasu, ale i kasu zdravotních pojišťoven. Rezervy z minulých let se čerpají na běžnou i covidovou péči, testování a vakcinaci. Poslední peníze budou utraceny ještě před koncem tohoto roku. „Co bude dál, to zatím nikdo neví. Rozhodnout o tom bude muset nová vláda. Bude-li jedna z cest vyšší spoluúčast pacientů, a žádné jiné se reálně nerýsují, jsem přesvědčený, že politici budou k regulačním poplatkům v jejich nové podobě mnohem vstřícnější,“ dodává Tomáš Cikrt.

Diagnóza zdravotnictví

Podcast Diagnóza zdravotnictví je prvním kanálem věnovaným zdravotnímu systému. Nabízí posluchačům možnost seznámit se s fungováním českého zdravotnictví z pohledu lékařů, pacientů, ale také ekonomů, sociologů nebo politiků. Jednotlivé díly pomohou lépe pochopit fungování jednoho z nejsložitějších, ale také nejdůležitějších pilířů každé vyspělé společnosti. Podcastem Diagnóza zdravotnictvím provází zkušená moderátorka Helena Šulcová.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1379 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál