Bohumil Trampota: Týden na akciových trzích: Pozitivní nálada a bezbřehý optimismus, kam se podíváš

Bohumil Trampota: Týden na akciových trzích: Pozitivní nálada a bezbřehý optimismus, kam se podíváš

Za mořem začala výsledková sezóna za první čtvrtletní tohoto roku. Tradičně jako jedny z prvních oznámily svá kvartální čísla velké banky. A nutno dodat, že dodané výsledky jsou opravdu dobré. Meziroční zisky rostly násobně (např. 5x). Důvodem je pravděpodobně rozpouštění rezerv ke špatným úvěrům a zisky z obchodování.

Náladu dále podpořila makrodata. Za mořem je prakticky všechno lepší, než se čekalo. Např. data z trhu práce, motor tamní ekonomiky maloobchodní tržby, nebo nálada/výhled byznysmenů.

Maloobchodní tržby byly lepší také v Eurozóně, stejně jako průmyslová produkce.

Raketový růst předvedlo také HDP Číny (+18,3 % y/y), důvodem je nízká srovnávací základna (loni lockdown kvůli covidu již během Q1).

Americký trh

Dnes (pátek 16. 4.) otevřel hlavní index S&P500 obchodování lehce v plusu. A neomrzí se opakovat, že opět přepisoval historická maxima a aktuálně je opět posouvá výše.

Za celý týden tak posílí o zhruba +2 % (4 180 b.). Jedná se o čtvrtý růstový týden v řadě.

Evropské akciové trhy

Evropa (index Stoxx Europe 600) posilovala, kromě pondělka, každý obchodní den. Dnes (krátce před koncem obchodování) se obchoduje silnější o +0,8 % (442 b.), a dostala se na svá historická maxima.

Za celý týden to pak vypadá na zhodnocení o +1,1 %. Jen ještě připomenu, že to je již sedmý růstový týden v řadě.

Pražská burza je na dvouletých maximech

Tento týden naše burza rostla a smazala ztráty z předcházejících dvou týdnů.

V pátek se neslo obchodování v Praze v podobně pozitivním duchu jako na ostatních evropských parketech. V pátek hlavní index pražské burzy PX posílil o +0,88 % (1 103,78 b.). Prakticky celý den index rostl, mírnou korekci jsem viděli až samotném závěru seance.

V čele dnešního pelotonu byly banky. Moneta dnes realizovala nejvyšší zisk a vyskočila o +2,76 % na 80,15 CZK, ale zahanbit se nenechala ani Erste Group (+1,71 %, 760,4 CZK). Slušný výkon předvedl ČEZ (+1,36 %, 596 CZK) a po výsledcích a následném dnešním konferenčním hovoru Kofola (+1,08 %, 281 CZK). Dnes oslabily jen Philip Morris ČR (-0,82 %, 14 460 CZK) a mírně také Avast (-0,39 %, 141,55 CZK) a Stock (-0,12 %, 84,1 CZK)..

Za celý týden pražská burza po dvou záporných týdnech konečně rostla a přidala +1,09 % t/t.

Pátý! Pátý týden po sobě posiluje ČEZ. Tento týden je to nejlepší titul s velmi slušným ziskem +4,29 % (596 CZK). Za těch zmírněných 5 týdnů potěšil investory růstem o +14,6 % a dosáhl 6ti letých maxim. Důvody jsou z mého pohledu tři; i) vysoké ceny elektřiny, ii) výhled na vysokou dividendu, která by měla být oznámena v nejbližších dnech a iii) další odložení jaderného tenderu, kdy snad zahraniční investoři konečně také pochopili, že ČEZ nikdy žádné nové jaderné bloky stavět nebude. Toto zejména dusilo cenu akcií ČEZu v posledním období. Moneta přidala +3,22 % (80,15 CZK) a je nad cenou dobrovolné nabídky od PPF (80 CZK). Kofola rostla o +2,93 % (281 CZK) a podobný výkon ukázalo i O2 (+2,31 %, 266 CZK). Na opačném konci skončila Česká zbrojovka (-1,07 %, 369 CZK) a oslabil také Philip Morris ČR (-0,96 %, 14 460 CZK), VIG (-1,26 %, 587,5 CZK) a Stock (-1,06 %, 84,1 CZK).

Kurzotvorné zprávy

Výsledky za 4Q20 / 2020 reportovala Kofola. Ale vybrané ukazatele zveřejnila již v únoru. Takže se žádné překvapení nekonalo. Detaily jsou zde https://bit.ly/Kofola_4Q20_results. Samozřejmě je patrný dopad pandemie, respektive restrikcí, což negativně ovlivnilo zejména na sektor HoReCa (restaurace). Velmi slabý bude i první kvartál tohoto roku, který jsme strávili opět v lockdownu. O dividendě se rozhodne až po zrušení restrikcí.

Skupina PPF dostala od regulátora zelenou k navýšení podílu v Monetě až do 30 %. Tzn., že po výkupu akcií Monety v dobrovolné nabídce ovládne 28,36 % všech akcií Monety. Ani toho ale nebylo překvapení, naopak se to dalo čekat.

Co se dá čekat příští týden?

Ve úterý 20. 4. zveřejní výsledky Avast. Ale jedná se o lichý kvartál, kdy společnost zveřejnuje jen tržby a zisk EBITDA.

Pokračuje výsledková sezóna. Výsledky by měly zveřejnit např. Coca-cola, Johnson&johnson, Lockheed Martin, Philip Morris International, Procter & Gamble, AT&T, Honeywell, Heineken nebo firmy ze sektoru oil&gas.

Nadále budou trhy ovlivňovat informace o progresi ve vakcinaci a já očekávám z tohoto pohledu pozitivní zprávy (tak jako v např. USA) a následné rozvolňování restrikcí.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

16. dubna 2021

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1884 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál