Jana Steckerová: Koruna sílu na další posílení nenašla


Jana Steckerová: Koruna sílu na další posílení nenašla

Na domácí půdě byla dnes zveřejněna série dat z reálné ekonomiky. Jednalo se o čísla za únor, která v souhrnu přinesla zklamání. Na výsledcích byl patrný problém s dodavatelskými řetězci a nedostatkem výrobních komponent, který se pak promítá hlavně do nižší výroby aut a tedy horších výsledků průmyslové produkce i zahraničního obchodu. Kromě dílů chybí navíc v některých oborech i pracovní síla. S tíživou situací se i nadále potýká stavebnictví, jehož výstup v únoru meziročně poklesl o 11 %.

Domácí měna se dnes držela převážně v pásmu 25,80-25,90 CZK/EUR, tedy stále poblíž nejsilnějších úrovní od konce února. K dalším ziskům jí ale chyběly domácí impulzy a ani kurz eura vůči dolaru v tomto ohledu nepodal příliš pomocnou ruku. Na silnější úrovně koruně spíše než silné fundamenty v posledních dnech pomohla nízká likvidita, a tak její pozice zůstává zranitelná. S případným oslabením dolaru vůči euru by o své zisky mohla snadno přijít. Ve střednědobém horizontu však očekáváme jak posilování společné evropské měny, tak i té domácí.

Z regionálních konkurentů byl dnešním vítězem polský zlotý. Ten si na své konto připsal 0,6 % a posílil na 4,544 PLN/EUR. Postupně tak umazává ztráty, ke kterým přišel v důsledku pandemické krize a obav, jaké bude rozhodnutí ústavního soudu ve věci cizoměnových hypoték.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1962 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál