Bohumil Trampota: Kofola: Celoroční výsledky překvapení nepřinesou, důležitý bude výhled a případně dividenda

Bohumil Trampota: Kofola: Celoroční výsledky překvapení nepřinesou, důležitý bude výhled a případně dividenda

Kofola již reportovala 8. 2. 2021 vybrané provozní ukazatele za minulý rok. Příští středu bude zveřejněna výroční zpráva, která bude obsahovat kompletní sadu výsledků. Nepředpokládáme, že by mělo dojít k nějakému překvapení. Důležitý bude výhled na zbytek roku a případný komentář k dividendě.

Kofola vloni dosáhla celkových výnosů 6,17 mld. CZK (-3,7 % y/y) a zisk EBITDA 1,03 mld. CZK (-8,0 % y/y). EBITDA marže klesla o 0,8 pb na 16,7 %. Kofola tak splnila své celoroční cíle na EBITDA, který byl 0,95 mld. CZK až 1,0 mld. CZK. Nový cíl na tento rok je 1,03 mld. CZK až 1,15 mld. CZK (náš odhad činí 1,035 mld. CZK). Podrobnější komentář naleznete zde https://bit.ly/Kofola_4Q20_TS.

Vzhledem k tomu, že samotná čísla již zazněla, bude příští týden důležitý zejména výhled na nejbližší období. Diskutovaná budou zejména témata související s restrikcemi. Celé první čtvrtletí tohoto roku je zavřený kanál HoReCa. To samé platí o řetězci občerstvení UGO. Navíc, restrikce budou platit minimálně i část druhého kvartálu. Připomínáme, že začátek roku je ze sezónního hlediska nejslabšía pokud by došlo k brzkému rozvolnění/otevření snad mohly by být ztráty kompenzovány, aspoň částečně, nadcházejícími silnými letními kvartály.

Zajímat se budeme i o růst nákladů. Očekává se, že náklady na sladidla a obalové materiály by měly vzrůst v tomto roce o 10-15 %. Oproti tomu administrativní náklady by měly zůstat minimálně stejné jako vloni.

A samozřejmě se podíváme i na zadlužení. Na konci roku 2020 bylo na úrovni 3,7x (čistý dluh / EBITDA). To je nad bankovním kovenantem 3,5x. Kofola tak musela vloni vyjednat s bankami jeho rozvolnění. Bude nás zajímat jeho další vývoj a případně vliv na dividendu.

Dividenda: Podle našich odhadů by dividenda mohla dosáhnout cca 7 CZKna akcii (loni 13,5 CZK). To by odpovídalo hrubému výnosu 2,5 %.
Tyto a další informace budou zveřejněny na konferenčním hovoru, který se koná v pátek 16. dubna v 9:30 hod CET.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

8. dubna 2021

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1077 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál