František Táborský: Koruna je nejsilnější od konce února


František Táborský: Koruna je nejsilnější od konce února

Tuzemské maloobchodní tržby bez zahrnutí prodeje aut v únoru proti lednu vzrostly o 2,8 %. Jejich meziroční propad se tak snížil na -5,8 % z předchozích -8,9 %. V situaci pokračujících pandemických opatření a klesající spotřebitelské důvěry se nabízí hypotéza o pozitivním vlivu růstu čistých mezd na spotřebu českých domácností. To je něco, s čím naše celoroční prognóza počítá. Za celý rok čekáme mírný růst maloobchodních tržeb o 1,2 %, nicméně i přes únorové pozitivní překvapení na straně maloobchodu stále platí, že průběh pandemie v ČR v první polovině letošního roku spíše ukazuje na riziko horšího výsledku. Březen pravděpodobně přinese spíše slabá čísla.

Předstihové indikátory PMI ze sektoru služeb v eurozóně ukázaly za březen další pozitivní překvapení a přispěly k už tak dobrému obrázku evropské ekonomiky ve světle nových vládních opatření a negativní pandemické situaci. Euro se během dnešního obchodování snažilo opět navýšit své zisky vůči americkému dolaru, nicméně po dvou dnech rychlého posílení začíná ztrácet páru. Obchodování tak končí stagnací na úrovni 1,188 USD/EUR.

Regionální trhy však stále dohání vývoj posledních dní a silnější euro vůči dolaru je pro ně dostatečným impulsem k posunu na silnější úrovně. Maďarský forint posílil během dneška o 0,6 % a polský zlotý o 0,3 %. Ten v posledních dnech umazal rekordní ztráty a vrátil se na úrovně z poloviny března. Jeho test v podobě rozhodnutí ústavního soudu ve věci cizoměnových hypoték ho zatím čeká a do té doby tak nelze vyloučit další výlety ke slabším hodnotám. V delším horizontu však předpokládáme jeho návrat k silnějším úrovním.

Koruna během dnešního obchodování posílila k úrovni 25,90 za euro a je tak nejsilnější od konce února. V tom ji podporují dlouhodobě vysoké úrokové sazby na trhu a obecně globální optimismus. V tomto týdnu je však hlavním důvodem zejména slábnoucí americký dolar. Na domácí půdě v nejbližších dnech nevidíme příliš důvodů pro pohyb korunových sazeb (krom úterního zveřejnění spotřebitelské inflace), a tak pro další vývoj bude klíčový zejména vývoj v zahraničí, resp. eurodolar. Ačkoli se euru v posledních dnech daří, nemyslíme si, že by mělo mít nutně to nejhorší již za sebou. Aktuální očekávání růstu ekonomik eurozóny a USA, jejich úrokový diferenciál i statistika spekulativních pozic mluví ve prospěch amerického dolaru a ačkoli v delším horizontu vidíme větší potenciál v euru, americký dolar může mít ještě krátkodobě navrch. To vidíme aktuálně jako největší riziko oběma směry pro další vývoj koruny a její aktuální zisky.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.238 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál