SOCR ČR: Uzavření obchodů na Velký pátek zvýší koncentraci lidí o více než polovinu

SOCR ČR: Uzavření obchodů na Velký pátek zvýší koncentraci lidí o více než polovinu

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) apeluje na vládu České republiky, aby urychleně změnila nařízení týkající se plošného uzavření obchodů na Velký pátek. Zákaz prodeje jde zcela proti logice snižovat koncentraci lidí a jejich mobilitu. Podle odhadů SOCR ČR vzroste počet zákazníků v obchodech ve čtvrtek o 70–80 % a v sobotu a v neděli o 40–50 %.

„Vláda tvrdí, že základem boje proti koronaviru je omezování kontaktů mezi lidmi, ale svým rozhodováním činí přesný opak. Ministr Blatný včera na vládě odmítl změnit zákaz otevření obchodů na velikonoční pátek. Potvrdil tak, že skutečnou strategií vlády je promoření obyvatel, protože zejména ve čtvrtek dojde k masivnímu navýšení počtu lidí v obchodech,“ uvedl Tomáš Prouza, prezident SOCR ČR, a dodal: „Nařízení uzavřít prodejny na Velký pátek patří mezi podobně nesmyslná opatření, jako bylo uzavření závodních jídelen nebo zákaz prodeje kávy do kelímku. Podle zákona o prodejní době je Velký pátek svátkem, kdy má být obchod otevřen. Zavřeno musí mít obchodníci až na Velikonoční pondělí.“

Od začátku pandemie obchodníci investovali do nejrůznějších hygienických opatření přes 7 miliard korun. Bez ohledu na další postup vlády v souvislosti s řešením koronavirové krize garantují i nadále zajištění bezpečného prodejního prostředí pro své zákazníky i zaměstnance s využitím Pandemického plánu retailu, který byl vytvořen již loni v létě a na základě kterého obchody udržují bezpečnost a jasná pravidla. V rámci březnového plošného testování zaměstnanců obchodu mělo pozitivní test méně než 0,5 % z nich. Bezpečnost prodejen potvrdila i nedávná nezávislá analýza profesora Omara Šerého z Masarykovy univerzity, která neodhalila přítomnost koronaviru v obchodních centrech ani v jednom případě.

Zdroj informací

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR a NejBusiness.cz

Datum

30. března 2021

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.371 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál