František Táborský: Silný dolar brání koruně v cestě k dalším ziskům


František Táborský: Silný dolar brání koruně v cestě k dalším ziskům

Důvěra v ekonomiku v eurozóně i USA se postupně zlepšuje, nicméně zpoždění v měření nemusí reflektovat skutečnost, kterou ovlivňuje opětovné zpřísňování vládních opatření v některých ekonomikách. Polský zlotý zůstává zatížen pandemickou situací v zemi a obavami trhu z rozhodnutí ústavního soudu. Pro celý region je však hlavní překážkou přetrvávající posilující trend amerického dolaru.

Předstihové indikátory ukazují další zlepšení

Výsledky průzkumu důvěry v ekonomiku na lokální úrovní v eurozóně naznačují, že by celkový indikátor měl vykázat výrazný nárůst a překonat tak očekávání trhu. Ačkoli by se jednalo o pozitivní zprávu, předpokládáme, že průzkum, vzhledem k jeho načasování, nebere v potaz aktuální vlnu opětovného utahování vládních opatření v členských zemích měnové unie. Zveřejněn bude i finální odhad spotřebitelské důvěry, která podle prvních čísel vzrostla v březnu na úroveň historického průměru.

Z předstihových ukazatelů bude také zveřejněna březnová spotřebitelská důvěra v USA. I v tomto případě očekáváme pozitivní překvapení pro trhy. Únorový nárůst podle nás dostatečně neodrazil uvolnění tamních vládních opatření, a navíc od té doby tamní domácnosti obdržely další federální podporu a vakcinační úsilí zaznamenalo výrazný pokrok. Další růst indikátoru naznačují i dříve zveřejněný indikátor spotřebitelské důvěry vydávaný Michiganskou univerzitou.

Polský zlotý prohlubuje svoje rekordní ztráty

Akciové trhy se včera vypořádávaly s poklesem bankovních domů, které byly zapojené do obchodování s hedgeovým fondem Archegos. Evropské trhy tak skončily se smíšenými výsledky a americké obchodování vykázalo ztrátu i navzdory vyřešení situace v suezském průplavu. Výnosy státních dluhopisů na globálních trzích se v úvodu týdne vrátily po několika dnech k růstu, zatímco na devizových trzích panoval klid. Euro opět mírně ztratilo vůči americkému dolaru, nicméně nevybočilo z pátečního trendu. V regionu koruna i maďarský forint končí se zanedbatelnou ztrátou, zatímco polský zlotý prohloubil své rekordní ztráty. I tento týden tak na něj dopadá zhoršující se pandemická situace a blížíce se rozhodnutí ústavního soudu ve věci cizoměnových hypoték, které trh považuje za riziko pro tamní finanční sektor.

Koruna v úvodu týdne ztratila 0,15 % a zakončila obchodování na úrovni 26,10 za euro. Korunové sazby na trhu korigovaly svůj předchozí růst, čímž tak mírně oslabily atraktivitu koruny. Hlavní překážkou na její cestě k silnějším úrovním je však aktuálně silný americký dolar. Ačkoli předpokládáme, že by euro mělo mít vůči americké měně letos navrch, krátkodobě vidíme riziko, že se eurodolar podívá na ještě nižší úrovně, což by komplikovalo posílení koruny i celého regionu. Vzhledem k tomu, že domácí úrokové sazby nemají v nejbližších dnech příliš důvodů k pohybu, bude pro korunu zásadní právě globální vývoj.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3146 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál