Martin Gürtler: Koruna posílila zpět ke 26 CZK/EUR


Martin Gürtler: Koruna posílila zpět ke 26 CZK/EUR

Koruna tento týden uzavřela obchodování mírně nad 26 CZK/EUR, v jeho průběhu však zaznamenala výraznější výkyvy a v jednu chvíli se dostala až ke 26,30 CZK/EUR. K těmto hodnotám ji vyneslo především oslabující euro k americkému dolaru, které ztrácelo v průběhu celého týdne a uzavíralo poblíž 1,18 USD/EUR. Na finančních trzích byl totiž zřejmý mírný nárůst rizikové averze, který se projevil v nižších cenách akcií, a naopak ve vyšším ocenění dluhopisů. Výnosy na dluhopisových titulech tak nepatrně korigovaly předchozí nárůst, oproti počátku letošního roku však zůstávají i nadále výrazně vyšší.

Finanční trhy už totiž vyhlíží oživení globální ekonomiky a zároveň se začínají obávat nárůstu inflace, která by mohla být výsledkem uvolněních hospodářských politik. Mimo výše zmíněných globálních vlivů však na korunu působí kladný rozdíl mezi tuzemskými a zahraničními úrokovými sazbami. Ten je dán očekáváním trhu, že ČNB začne se zpřísňováním měnové politiky dříve než ECB či americký Fed. Čeští centrální bankéři stále hovoří o druhé půli letošního roku. Kladný úrokový diferenciál byl tak zřejmě hlavním důvodem, který pomohl koruně zpět k 26 CZK/EUR.

Březnový Ifo index mapující důvěru mezi německými podnikateli překonal tržní očekávání, když vzrostl z 92,7 b. na 96,6 b. Analytici přitom čekali mírnější nárůst na 93,2 b. Složka hodnotící očekávání pro následujícího půl roku se zvýšila z 95,0 b. na 100,4 b. a je tak nejvýše za přibližně poslední dva roky. Tyto výsledky jsou v souladu s předběžnými údaji německého PMI, které ukázaly na pokračující růst důvěry ve zpracovatelském průmyslu. Výrazněji se však zvýšila také důvěra ve službách a překvapivě se vyšvihla nad hranici 50 b., kde byla naposledy v září loňského roku. Přes pokračující protiepidemické restrikce a problémy s dodávkami vstupů v průmyslu tak němečtí podnikatelé hledí zřejmě kupředu a již vyhlíží pravděpodobné oživení ekonomik v druhé polovině roku.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.0641 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál