František Táborský: Americké příjmy domácností podporuje schválený fiskální balíček


František Táborský: Americké příjmy domácností podporuje schválený fiskální balíček

Německý Ifo index bude pokračovat v růstu, ale nižším, než trhy předpokládají. Pandemická situace komplikuje plánované uvolňování a návrat ekonomiky k normálu. V USA budou mít pozornost příjmy domácností, které podporují schválené fiskální balíčky. Polský zlotý se pod tlakem pandemie a očekávaného rozhodnutí ústavního soudu dostal na nejslabší úrovně od roku 2009. Koruna se vrací k silnějším hodnotám, slabší euro vůči americkému dolaru ale zůstává rizikem pro celý region.

Německý sentiment brzdí svůj růst

Pro březen počítáme, že německý Ifo index vykáže další nárůst, ale oproti očekáváním trhu se bude jednat jen o symbolický pohyb v řádu desetin. Ačkoli zlepšující sentiment by měla tlačit nahoru vidina konce lockdownu, opět zhoršující pandemická čísla však tento výhled opět kalí. K tomu se přidávají problémy s vakcinací a s tím spojené politické konsekvence, které podle nás budou mít dopad i na výsledek zářijových federálních voleb.

V USA budou trhy sledovat vývoj příjmů domácností, který se poslední měsíce stal hlavním tématem tamní politické scény. Lednová čísla byla pozitivně ovlivněna prvním fiskálním balíčkem a zaznamenala desetiprocentní meziměsíční růst. Pro únor tak očekáváme naopak pokles o 7,4 % m/m, protože aktuální výplata z nově schváleného balíčku se projeví až v dubnových číslech. Tyto platby výrazně podporují spotřebu domácností, která se podle nás projeví i v silnějších importech a produkci globálně.

Polský zlotý nejslabší od roku 2009

Včerejší obchodování na finančních trzích se neslo v poklidnějším duchu. Hlavní data tohoto týdne již byla publikována a trhy se tak věnují spíše polickým tématům. Nicméně do mírných ztrát akciovým trhům pomohl plánovaný projev guvernéra americké centrální banky, který řekl, že za zlepšujícími se očekáváními stojí zejména tamní fiskální balíček a průběh vakcinace. Investoři však pravděpodobně viděli větší sílu v samotné americké ekonomice. Evropské trhy uzavřely v mírných ztrátách a podobný obrázek nabídla Amerika. Dolar opět znásobil své zisky vůči euru a dostal se na nejsilnější úrovně od začátku listopadu.

Regionu však vládla spíše domácí témata. Maďarský forint si shodně s korunou připsal zisky, zatímco polský zlotý se dostal na nejslabší úrovně od roku 2009. Důvodem je zhoršující se pandemická situace ve spojitosti s blížícím se rozhodnutím tamního ústavního soudu ve věci cizoměnových hypoték. To je naplánováno na 13. dubna. Do té doby tak lze předpokládat vyšší volatilitu, nicméně neočekáváme, že by jakékoli rozhodnutí mělo mít dlouhodobý dopad na tamní bankovní sektor, kterého se v současnosti finanční trhy obávají. I nadále tak očekáváme, že se polský zlotý vrátí k silnějším hodnotám. Koruna se během včerejška vzpamatovávala z vyšší volatility posledních dvou dnů a v závěru obchodování se postupně vrací k úrovni 26,15 za euro. Vyšší úrokové sazby na trhu a přetrvávající optimismus na finančních trzích by podle nás měly korunu i nadále podporovat k silnějším hodnotám. Na druhou stranu vidíme krátkodobé riziko v posilujícím americkém dolaru vůči euru, který nehraje do karet celému regionu.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.4764 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál