Bohumil Trampota: ČEZ: O stavbě nového jaderného bloku rozhodne až příští vláda


Bohumil Trampota: ČEZ: O stavbě nového jaderného bloku rozhodne až příští vláda

Podle ministra průmyslu K. Havlíčka rozhodne o stavbě nového jaderného bloku v elektrárně Dukovany až nová vláda po nadcházejících říjnových volbách.

Podle předchozích informací budou osloveni čtyři potenciální uchazeči. Francouzská EDF, korejská KHNP, kanadský Westinghouse a ruský Rosatom. Tyto společnosti mají do listopadu předložit informace, jak budou splňovat bezpečnostní požadavky. Na základě toho se pak rozhodne, kdo bude přizván do samotného tendru.

Nové jádro by měl ze 100 % financovat stát. To uvedli jak K. Havlíček, tak vládní zmocněnec pro jadernou energetiku J. Míl. Původní plán byl na 30% zapojení ČEZu. To je pro ČEZ jasně pozitivní informace.

Administrativní fáze, kdy budou všechna potřebná povolení (včetně modelu financování), a která by měla být korunována zelenou od EU, by měla skončit do roku 2029 (začátek fyzické realizace stavby) a dokončení by mělo být do roku 2036. Již nyní se aleozývají hlasy, že to je až příliš optimistické datum.

Administrativní fáze je docela dlouhá a politická garnitura se za tu dobu několikrát změní. Nedokážeme odhadnout, jak to dopadne. Nicméně musíme zopakovat náš názor, ževzhledem k tomu, že tento projekt bude financovat pouze stát, pominula hrozba, že by se na tomto velmi rizikovém projektu podílel sám ČEZ. To je jedním z důvodů, proč je cena akcií ČEZu podle nás podhodnocená.

Očekáváme, že pokud se vůbec začne s realizací nového jaderného bloku, bude to nakonec kompletně státní projekt. Role ČEZu by pak byla jen v roli provozovatele nové jaderné elektrárny, za což by měl od státu dostávat poplatky.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.749 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál