Michal Brožka: Důvěra v českou ekonomiku klesá

Michal Brožka: Důvěra v českou ekonomiku klesá

Důvěra v ekonomiku ČR se v březnu snížila, za čímž stál jak pokles důvěry podnikatelů, tak snížení spotřebitelské důvěry. Důvodem pesimismu je opakovaně zvyšovaná nejistota v souvislosti s průběhem pandemie. Pokles důvěry spotřebitelů byl v březnu ve srovnání s podnikatelskou vyšší. O zlepšujícím se trendu se dalo hovořit zhruba do září loňského roku, ale od té doby se sentiment opět silně propadl a je výrazně rozkolísaný.

Z hlediska sektorů došlo v březnu k mírnému zlepšení sentimentu pouze v případě stavebnictví, jehož hrozba lockdownu tak silně netrápí. Naopak v případě odvětví průmyslu, obchodu a ve službách došlo k poklesu. Průmysl jako celek sice má šanci v dalších měsících expandovat, ale kromě enormních potíží se subdodávkami jeho důvěru navíc podkopává reálná hrozba uzavření v případě zhoršení pandemické situace.

O tom, jestli duben přinese zlepšení sentimentu, rozhodne vývoj pandemické situace, ale s ohledem na její dosavadní vývoj lze významnější zlepšení čekat spíše v pozdějších měsících. Reálné zlepšování stavu ekonomiky naše prognóza očekává ve druhé polovině letošního roku, nicméně první měsíce spíše ukazují riziko, že může jít až o čtvrté čtvrtletí.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

24. března 2021

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3926 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál