Jana Steckerová: Česká národní banka zůstane ve vyčkávacím módu


Jana Steckerová: Česká národní banka zůstane ve vyčkávacím módu

Světový kalendář dnes ovládnou indikátory PMI. Zveřejněny budou jak ve Spojených státech, tak i v eurozóně. Nálada v průmyslu zůstává i navzdory pandemické situaci až překvapivě dobrá a ani březnová data by v tomto ohledu neměla být zlomem. Rizikem zůstávají pokračující problémy v dodavatelských řetězcích a rostoucí ceny vstupů. Klíčovou domácí událostí bude zasedání České národní banky, tentokrát netradičně ve středu. Ta kvůli stále nejistému vývoji pandemické situace ponechá sazby beze změny. K jejich prvnímu zvýšení podle našeho názoru přistoupí až v listopadu letošního roku.

Evropský průmyslový PMI ještě mírně stoupne

Prodloužení a v některých případech i zpřísnění pandemických opatření se zřejmě promítne do evropského PMI ve službách. Za březen tak čekáme jeho zhoršení o 0,7 pb. Naopak průmysl, který vůči krizi vykazuje značnou rezistenci, by si mohl mírně polepšit. I nad ním se však vznášejí otazníky, a to v důsledku přetrvávajících potíží v subdodavatelských řetězcích, které pak tlačí nahoru ceny vstupních surovin. Pokud bude tato situace pokračovat, může se to odrazit nejen ve zhoršování důvěry, ale i poklesu poptávky. Kromě indexu PMI bude zveřejněna i evropská spotřebitelská důvěra. Ta se kvůli rostoucímu počtu nakažených zřejmě zhorší. Zlepšení očekáváme až ve druhé polovině roku, a to ve spojitosti s vakcinací. Růst důvěry však bude limitovaný končícími vládními podporami a zhoršující se situací na trhu práce.

Hlavní událostí na domácí půdě bude zasedání České národní banky. U té zřejmě převládne opatrnostní motiv a úrokové sazby ponechá beze změny a to nejen na tomto zasedání, ale až do listopadu letošního roku. K tomuto závěru nás vede dosavadní vývoj pandemie, pomalý náběh vakcinace, zhoršující se situace v průmyslu, ale i výroky samotných centrálních bankéřů. Ty naznačují, že sazby zůstanou na stávající úrovni nejméně v průběhu celého prvního pololetí letošního roku. Kroky ČNB ve druhém pololetí pak budou závislé na míře rozvolnění, rychlosti oživení domácí ekonomiky i stupni proočkovanosti populace.

Česká koruna včera oslabila o 0,5 % a posunula se tak na úroveň 26,20 CZK/EUR. Žádná zásadnější data zveřejněna nebyla. O oslabení koruny se nicméně postaralo znehodnocování společné evropské měny, stále ne příliš dobrá pandemická situace i drobný pokles domácích tržních úrokových sazeb. Stále platí, že jakmile se pandemická situace zlepší, má koruna podle našeho názoru potenciál k poměrně rychlému posílení. Další trend by jí mohlo udat i dnešní zasedání České národní banky. Forwardové sazby svá očekávání ohledně zvyšování úroků v kratším období v posledních dnech zkorigovaly. V horizontu šesti měsíců ve svých cenách zahrnují necelé jedno zvýšení úroků, v období devíti měsíců je však již plně zahrnuto očekávání dvojího zvednutí sazeb.

Ztrátám se včera nevyhnula ani společná evropská měna, a to i za absence zajímavějších dat. Vakcinace v eurozóně stále za Spojenými státy zaostává, stejně tak i naděje na rychlejší oživení, což v současné době favorizuje dolar před eurem. Euro tak včera ztratilo 0,5 % a dostalo se na úroveň 1,187 USD/EUR.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.4007 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál