Jan Vejmělek: Koruna atakuje nejslabší hodnoty za poslední dva týdny, dolar je naopak nejsilnější od listopadu

Jan Vejmělek: Koruna atakuje nejslabší hodnoty za poslední dva týdny, dolar je naopak nejsilnější od listopadu

Čeští průmyslníci se dosud vypořádávali s pandemií více než statečně a významným dílem přispěli k tomu, že loňské makroekonomické výsledky nakonec nebyly tak špatné, jak původní odhady například z poloviny loňského roku ukazovaly. Nicméně dnes zveřejněné sentiment indikátory za březen ukázaly, že pandemií zmítaná Česká republika vykazující jedny z nejhorších epidemických čísel na světě dopadá i na tuzemské průmyslové producenty, o spotřebitelích či sektoru obchodu a služeb nemluvě. Březnový konjunkturální průzkum znamenal ve srovnání s únorem výrazné zhoršení podnikatelské i spotřebitelské nálady.

S tuzemskými daty kontrastují evropské statistiky PMI rovněž za březen. Německý výsledek 66,6 bodu ukazuje na nejvyšší růst aktivity německých průmyslníků za posledních více než 20 let. Zakázkové knihy jsou plné, až pomine problém se subdodávkami, můžeme být svědky vysokého nárůstu produkce. Neméně povzbudivé číslo přišlo i z německých služeb, kde se index poprvé od loňského září přehoupl přes 50 bodů a dostal se tak do pásma rostoucí aktivity. Za celou eurozónu ale zůstává v pásmu kontrakce. To ovšem neplatí pro Spojené státy, kde PMI ze sektoru služeb zaznamenal 60,0 bodu, průmysl na tom s 59,0 body nebyl o moc hůře. Dolar i v průběhu dnešního dne získával a přibližováním se na dohled hladiny 1,18 USD/EUR atakoval nejsilnější úrovně od loňského listopadu.

Koruna ve světle uvedených dat a v módu čekání na výsledek jednání ČNB a následnou tiskovou konferenci opanovala spíše slabší úrovně, když oscilovala v poměrně širokém pásmu mezi zhruba 26,20 až 26,35 CZK/EUR. Tisková konference nakonec řádné impulsy pro devizový trh nepřinesla.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

24. března 2021

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2825 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál