Martin Gürtler: Maďarská centrální banka nastavení měnové politiky měnit nebude

Martin Gürtler: Maďarská centrální banka nastavení měnové politiky měnit nebude

Maďarská centrální banka by na dnešním zasedání nastavení měnové politiky měnit neměla. Úrokové sazby tak zůstanou beze změny a pokračovat budou také nákupy aktiv v rámci tamního programu kvantitativního uvolňování. V USA zveřejní únorové prodeje nových nemovitostí. Ty by se podle našeho odhadu měly snížit meziměsíčně o 8 %. Poptávka na americkém nemovitostním trhu by však i tak měla zůstat výrazná.

Americký nemovitostní trh by měl zaznamenat mírnou korekci

Hlavní událostí na regionálních trzích dnes bude zasedání maďarské centrální banky. Od té však změny v nastavení měnové politiky neočekáváme a tamní úrokové sazby by tak měly zůstat beze změny. Pokračovat by měly i nákupy aktiv v rámci tamního programu kvantitativního uvolňování. Maďarská centrální banka dnes představí také novou prognózu. Lepší než bankou očekávané výsledky ekonomiky v roce 2020 a problematický počátek letošního roku související s přetrvávajícími restrikcemi a s problémy v průmyslu se podle nás odrazí v nižším predikovaném růstu HDP pro rok 2021. Vyšší ceny ropy na světových trzích a slabší forint by se měly naopak promítnout v mírně vyšším výhledu inflace.

V USA zveřejní prodeje nových nemovitostí za únor. Ty podle našeho odhadu klesly meziměsíčně o 8 %. Mírnou korekci na nemovitostním trhu s předstihem indikoval počet nově vydaných stavebních povolení, který se v únoru snížil meziměsíčně o 10 %, či také včerejší čísla prodejů starších nemovitostí. Vliv na to mohlo mít neobvykle chladné počasí. Přes zmíněné snížení by však prodeje nových nemovitostí měly zůstat vysoké. Americký nemovitostní trh totiž i nadále těží z nízkých úrokových sazeb a také z toho, že část Američanů se rozhodla v důsledku koronavirové pandemie přestěhovat z měst na venkov.

Koruna se drží mírně nad 26 CZK/EUR

Česká koruna se včera obchodovala mírně nad 26 CZK/EUR, při jen velmi malé volatilitě. Jak regionální tak i globální kalendář tržních událostí byl včera téměř prázdný. Za zmínku stojí pouze únorové prodeje starších nemovitostí v USA, které překvapily trh zhruba dvojnásobným poklesem, než s jakým počítal. Prodeje oproti lednu klesly o 6,6 %, zatímco trh očekával pokles v průměru o 3,0 %. Přes tento pokles, který zřejmě souvisel s mrazivým únorovým počasím, se počty prodejů udržely nad šesti miliony, což jsou hodnoty, které jsme na americkém realitním trhu mohli pozorovat naposledy před vypuknutím finanční krize z let 2007/2008. Stejně jako jinde na světě působí na vysokou poptávku po nemovitostech nízké sazby hypotečních úvěrů, štědrá fiskální politika a také aktuální trend stěhování mimo velká města. Na kurz eura k dolaru však čísla z amerického nemovitostního trhu významný vliv neměla.

Dolar včera ztratil přibližně 0,2 %, především však v důsledku mírného poklesu dolarových sazeb. Výnos desetiletého amerického dluhopisu se v průběhu evropského obchodování pohyboval pod 1,70 %. Obchodování na evropských akciových trzích bylo smíšené. Celoevropský index STOXX 600 odepsal zhruba 0,2 %, německý DAX však naopak o přibližně 0,3 % vzrostl. V zelených číslech otevřely také akciové trhy v USA. Cena ropy se držela kolem 64 dolarů za barel. Zbytek regionu si včera vedl lépe než koruna, když jak maďarský forint, tak i polský zlotý posílily shodně o 0,4 %.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

23. března 2021

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1046 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál