Michal Brožka: Předstihové indikátory v eurozóně odrážejí stále nepříznivou epidemickou situaci

Michal Brožka: Předstihové indikátory v eurozóně odrážejí stále nepříznivou epidemickou situaci

Zasedání Evropské rady tento týden bude diskutovat distribuci vakcíny proti Covid-19 a evropský očkovací pas. Indexy nákupních manažerů v eurozóně budou odrážet nadále nepříznivou epidemickou situaci. Fiskální balíčky v USA přinášejí vysokou rozkolísanost příjmů i výdajů amerických domácností. Zasedání ČNB změnu nastavení měnové politiky nepřinese.

ČNB úrokové sazby nezmění

V Evropě tento týden přitáhne pozornost jednání Evropské rady. V situaci rostoucích případů nákazy budou hlavním tématem dodávky vakcín a evropský očkovací pas. Probírat se ale bude i digitální daň. Předběžné výsledky indexů nákupních manažerů za březen v eurozóně pravděpodobně setrvají blízko předchozích hodnot, přičemž v případě výrobního sektoru budou ukazovat na pokračující expanzi. Ta je ovšem tlumena výpadky v dodávkách komponent, což index opticky navyšuje. Služby se i nadále s ohledem na nepříznivou epidemickou situaci a související omezení budou nacházet v útlumu. Na oslabených úrovních setrvá i index spotřebitelské důvěry eurozóny. V případě Německého Ifo indexu podnikatelské důvěry také nepočítáme s většími změnami, když složka hodnotící současnou situaci setrvává na nižších úrovních, zatímco vpředhledící subindex odráží optimismus na následujících šest měsíců.

V USA budou zveřejněny údaje o výdajích a příjmech domácností. Po lednovém zvýšení příjmů daném fiskálním stimulem, který přinesl do většiny amerických peněženek dodatečných 600 USD je očekáván propad, který se projeví i v poklesku výdajů, který bude korespondovat s již zveřejněným propadem maloobchodních tržeb o 3,0 % m/m. Vývoj příjmů a potažmo výdajů amerických domácností je nyní silně rozkolísaný stimulačními balíčky, přičemž poslední přinesl minulý týden většině Američanů 1400 USD, takže za březen můžeme opět očekávat silný nárůst a následný pokles příjmů. S ohledem na současné obavy z vyšší inflace bude o to bedlivěji sledován i cenový deflátor spotřeby domácností, přičemž zde ekonomové SG čekají oproti trhu vyšší růst o 0,3 % m/m a 1,8 % y/y. Za pozornost dnes bude stát projev šéfa Fedu v panelu pořádaném Bankou pro mezinárodní platby k inovacím v centrálním bankovnictví.

Zasedání České národní banky tuto středu pravděpodobně nepřinese v nastavení měnové politiky žádnou změnu. Většina členů ČNB dle nás bude vyčkávat na období, kdy bude zřejmé, že ekonomika není zmítána opakovanými vlnami epidemie, která silně rozkolísává ekonomickou aktivitu. S počátkem zvyšování úrokových sazeb počítáme na čtvrté čtvrtletí tohoto roku. Prognóza ČNB sice počítá pro letošek s trojím zvýšením hlavní úrokové sazby, nicméně scénář tak rychlého růstu sazeb člen bankovní rady Tomáš Holub v rozhovoru minulý týden označil za nerealistický. Peněžní trh na horizont dvanácti měsíců započítává trojí zvýšení 2T repo sazby a nečekáme, že by zasedání ČNB vedlo k navýšení těchto spekulací. Pro korunu tak i tento týden bude pravděpodobně důležitější vývoj pandemie.

Fed potvrdil setrvání v ultra-uvolněném módu

Koruna se v uplynulém týdnu pohybovala blízko předchozích úrovní, ale v závěru týdne skončila vůči euru silnější o 0,4 %. Polský zlotý naopak proti euru ztratil 0,6 % a maďarský forint 0,1 %. Koruně pomáhá přece jen oproti předchozím týdnům stabilnější epidemická situace. Zveřejněná data o vývoji maloobchodu více než potvrdila jeho slabost na počátku roku. Pozitivním překvapením byl jen vyšší prodej aut.

Americká centrální banka minulý týden nezměnila nastavení měnové politiky. Nicméně vyslala jasný signál o tom, že nehodlá ohrozit oživení ekonomiky tím, že by předčasně ustupovala ze současné extrémně uvolněné měnové politiky. Akciový trh reagoval pozitivně, nicméně později došlo k dalšímu růstu dluhopisových výnosů a akciové trhy své zisky vymazaly. Kurz dolaru vůči euru se pohupoval ze strany na stranu a týden zakončil o 0,4 % silnější. Z makroekonomických dat zklamaly údaje o vývoji průmyslu a maloobchodních tržbách za únor, a naopak velmi pozitivně překvapil silný růst Filadelfského Fed indexu za březen.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

22. března 2021

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1856 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál