František Táborský: Ministerstvo financí nechce riskovat zhoršení podmínek na finančních trzích


František Táborský: Ministerstvo financí nechce riskovat zhoršení podmínek na finančních trzích

Ministerstvo financí v dnešní aukci získalo prodejem státních dluhopisů dalších 16,9 mld. Kč. To je sice zhruba o deset miliard méně ve srovnání s předchozí aukcí, ale i dnes ministerstvo požadovalo více, než byl původní plán. Největší zájem byl o devítiletý dluhopis s průměrným výnosem 1,9 %, zatímco delší splatnost devatenácti let opakovaně nedosáhla cíleného zájmu. Aktuální podmínky na finančních trzích totiž nepřejí právě cenným papírům s delší splatností, které ztrácejí nejrychleji na ceně. Celkově ale poptávka trhu výrazně předčila nabídku, což je pravděpodobně i důvod, proč Ministerstvo financí urychluje svou emisi státních dluhopisů. V současnosti finanční trhy zhruba očekávají, že by výsledný deficit státního rozpočtu mohl být nižší, než s čím počítá schválená legislativa.

Poslední vývoj pandemie a prohlášení ze strany Ministerstva financí však naznačují, že si situace vyžádá další výdaje a v krajním případě by se mohl plánovaný deficit ještě navýšit. To by znamenalo i vyšší emisi státních dluhopisů a jejich další ztráty na ceně. Pro vládu je tak výhodnější zajistit si finanční prostředky již nyní a neriskovat zhoršení podmínek na finančních trzích v průběhu roku.

Pokud vezmeme v potaz i aktuálně schválený úvěr od Evropské komise v objemu jedné miliardy eur, tak si podle našich výpočtů k dnešnímu dni vláda zajistila zhruba 250 mld. Kč, což je necelých 40 % z celkové potřebné částky. U té však stále předpokládáme deficit státního rozpočtu ve výši 400 mld. Kč. Aktuální vývoj ale naznačuje, že by výsledek mohl být horší. Proto bude zásadní březnová statistika státního rozpočtu, která ukáže reakci ekonomiky na nová opatření vlády a skutečné čerpání nových kompenzačních programů.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2339 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál