Jana Steckerová: Koruna posiluje i navzdory umírněným výrokům z ČNB

Jana Steckerová: Koruna posiluje i navzdory umírněným výrokům z ČNB

Z centrálních bankéřů dnes vystoupil Aleš Michl a Tomáš Holub. Podle Michla očekávání trhu ohledně zvyšování úrokových sazeb už letos v létě může být předčasné. Že by pro jejich navýšení hlasoval v květnu, si nedokáže představit. Zároveň není nyní schopen předpovědět, zda bude připraven zahájit normalizaci sazeb v létě anebo později. V podobném duchu se vyjadřoval i Tomáš Holub. I ten by byl se zvyšováním úrokových sazeb opatrný. Za poměrně realistické by považoval, že by k jejich zvyšování mohlo docházet v průběhu druhého pololetí letošního roku, troje či čtvero zvýšení úroků v letošním roce je ale podle jeho názoru nereálné. Celkově by mělo nastat v situaci, kdy se vakcinace bude chýlit ke konci.

Kratší forwardové sazby na vyjádření centrálních bankéřů reagovaly mírným poklesem, ty delší naopak růstem. V horizontu šesti měsíců je již v tržních cenách zakalkulováno téměř plně jedno zvýšení úrokových sazeb, v horizontu devíti měsíců pak dvojí. Investoři navíc začínají domácí pandemickou situaci vnímat jako zlepšující se, což koruně otevírá potenciál pro posílení. V průběhu dnešního obchodování si na své konto připsala 0,3 % a posunula se na 26,11 CZK/EUR. Pokud se bude pandemická situace zlepšovat, mohl by se kurz poměrně rychle vrátit k úrovním 25,90-26,00 CZK/EUR.

Společná evropská měna dnes naopak ztrácela. Náladu jí nevylepšily ani americké maloobchodní tržby, které nepříjemně překvapily propadem o 3 % meziměsíčně. Pokles (o 3,5 %) se nevyhnul ani kontrolní skupině, která se přímo propisuje do HDP. I tak ale euro ve srovnání s předchozím dnem skončilo o 0,3 % slabší na úrovni 1,189 USD/EUR.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

16. března 2021

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2151 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál