Jana Steckerová: FED zvýší sazbu na přebytečné rezervy

Jana Steckerová: FED zvýší sazbu na přebytečné rezervy

Americká centrální banka bude i nadále pokračovat v extrémně uvolněné měnové politice. Nákupy aktiv ve stávající výši 120 mld. USD měsíčně podle naší prognózy poběží až do jara příštího roku. Beze změny na svém středečním zasedání FED ponechá i klíčovou úrokovou sazbu. O pět bazických bodů by ale mohl zvýšit sazbu IOER, za kterou si u něho banky ukládají přebytečné rezervy. Diskuze o kontrole výnosové křivky není podle našeho názoru na pořadu dne. Přicházela by v úvahu, pokud by výkonnost ekonomiky zaostávala za očekáváními, což se zatím neděje, spíše naopak. Americké úrokové sazby tak mají otevřenou cestu k dalšímu růstu, což sebou potáhne nahoru i ty evropské, potažmo české.

Americká centrální banka se snaží držet krátkodobé (overnightové) sazby uprostřed klíčového cílového pásma, tedy mezi 0,00-0,25 %. Efektivní úroková sazba se ale již delší dobu nachází ve spodní polovině tohoto pásma, přičemž v závěru loňského roku poklesla až na 0,07 %. Sazbu táhne směrem dolů sazba IOER, za kterou si banky ukládají u Fedu přebytečnou likviditu. Přepokládáme tedy, že na středečním zasedání Fed sazbu IOER zvýší, a to ze současných 0,10 % na 0,15 %. Bude se ale jednat spíše o opatření technického charakteru, takže žádnou významnější reakci na tento krok neočekáváme.

V dalším nastavení měnové politiky žádné změny nečekáme. Fed v současné době nakupuje měsíčně aktiva v hodnotě 120 mld. USD. Tímto tempem bude podle našeho názoru pokračovat do jara příštího roku. Podle posledních vyjádření centrální banky budou nákupy pokračovat nejméně do té doby, než bude dosaženo podstatného pokroku v naplnění mandátu plné zaměstnanosti a cenové stability. Co ale podstatný pokrok znamená, řečeno zatím nebylo, a otázkou je, zda se to dozvíme na tomto zasedání.

Inflace podle nás v následujících měsících vyskočí nad 2,5 % (v Q3 21 dosáhne v průměru 2,6 %), poté však opět spadne pod 2 %, kde se bude držet nejméně do Q3 22. Nezaměstnanost se podle naší prognózy pod 5 % dostane až v roce 2024. I tak ale předpokládáme, že hlasů volajících po zvyšování sazeb bude ve Fedu postupně přibývat. Při sestavování posledního mediánu výhledu úrokových sazeb (v prosinci) jich bylo pět, zatímco zbylých 12 guvernérů federálních bank vidělo sazby beze změny až do konce roku 2023. My jejich první zvýšení očekáváme ve druhé polovině roku 2023.

Desetileté americké úrokové sazby v posledním období překvapily výrazným růstem. Z úrovní okolo 0,5 % v loňském roce se vyhouply až na současných 1,6 %. Reflektovaly tak očekávané hospodářské oživení, masivní fiskální stimul, uvolněnou měnovou politiku i rostoucí inflační očekávání. Spolu s tím se vyskytly i spekulace, že by FED mohl začít opět uvažovat o nějaké formě kontroly výnosové křivky. Podle našeho názoru tyto úvahy ale nejsou v tuto chvíli na pořadu dne. Hospodářský růst má tendenci překvapovat ve směru nahoru, a to nejen trh, ale i samotný Fed. Zavedení kontroly výnosové křivky by přicházelo v úvahu pouze tehdy, pokud by hrozilo zhoršení hospodářského výhledu, což se zatím neděje, spíše naopak. Delší úrokové sazby ve Spojených státech tak podle naší prognózy porostou i nadále, což bude vytvářet tlak na růst evropských sazeb a potažmo i těch českých.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

16. března 2021

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.4681 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál