Martin Gürtler: Tržby ve službách vzrostly meziměsíčně o 1 %

Martin Gürtler: Tržby ve službách vzrostly meziměsíčně o 1 %

Meziroční pokles tržeb v oblasti služeb se v lednu nepatrně zmírnil z předchozích -13,4 % na -12,6 %. Oproti prosinci totiž tržby vzrostly o 1 %, a to i přesto, že v lednu došlo k opětovnému zpřísnění protiepidemických opatření. Přispěly k tomu především vyšší tržby v segmentu informačních a komunikačních činností, které se zvýšily meziměsíčně o 6,2 %. Mimo tradičních ICT oborů se v lednu dařilo také tvůrcům filmů, televizních programů a hudebních nahrávek, jejichž tržby vzrostly meziměsíčně o výrazných 33,3 %. Nenaplněná touha po cestování se i nadále odrážela v růstu tržeb cestovních kanceláří a agentur, kde tržby rostly již třetí měsíc v řadě. Ruku v ruce s tím rostou i tržby za prodej letenek, avšak o poznání mírnějším tempem.

Celkově lze považovat dnešní čísla za relativně pozitivní signál, když k meziměsíčnímu nárůstu tržeb došlo ve velké části služeb. Hlavním vysvětlením je to, že alespoň část prodejů se přesunula na internet. V porovnání s maloobchodem je zde však prostor výrazně omezený, když řada služeb se jednoduše bez osobního kontaktu provozovat nedá. To dokládá i přetrvávající meziroční pokles tržeb o více než 10 %. Nejhorší je situace i nadále v oblasti ubytování a stravování. Tam sice tržby v reakci na předvánoční rozvolnění protiepidemických opatření vzrostly v prosinci meziměsíčně o 25,4 %, v lednu však následoval opětovný pokles o 26 %

Další vývoj v oblasti služeb je silně navázán na vývoj pandemie. Ta zatím ustupuje jen velmi zvolna a konec protiepidemických opatření, a s tím související opětovné otevření provozoven obchodů a služeb, je tak stále v nedohlednu. První půle letošního roku tak zůstane ve znamení špatných výsledků. Pro druhou půli roku je nadějí především očkování.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

15. března 2021

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.3096 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál