Jan Vejmělek: FOMC potvrdí odhodlanost ekonomiku dále podporovat


Jan Vejmělek: FOMC potvrdí odhodlanost ekonomiku dále podporovat

Tento týden bude jednoznačně týdnem centrálních bank. Čínská, britská či indonéská ponechají nastavení měnové politiky nezměněné. Razantní inflační vzestup donutí brazilskou centrální banku k odstartování cyklu zvyšování úrokových sazeb. Klíčovou událostí týdne ale bude jednání amerických centrálních bankéřů, kteří potvrdí připravenost ekonomiku dále podporovat. Z evropských událostí bude pozornost směřovat na dnešní a zítřejší jednání euroskupiny. Evropští ministři financí budou diskutovat ekonomický dopad pandemie, fiskální situaci či mezinárodní roli eura; ECOFIN pak probere digitální daň. Ekonomický kalendář je tento týden relativně chudý. Investoři budou sledovat zejména americké maloobchodní tržby a německý ZEW index. Statistiky maloobchodních tržeb se dočkáme i u nás.

Tuzemští maloprodejci doplácí na zavřené kamenné obchody

FOMC potvrdí ochotu nadále podporovat americkou ekonomiku, a to i přes to, že očekáváme zvýšení úrokové sazby na dobrovolné rezervy z 0,10 % na 0,15 %. Tento krok je pouze technickou záležitostí s cílem posunout realizovanou sazbu do centra pásma 0,00 % až 0,25 %. Jinak Fed pravděpodobně nadále potvrdí svůj postoj k podpoře ekonomiky. Nákup státních dluhopisů a hypotéčních listů bude pokračovat tempem 120 mld. USD měsíčně, a to do doby, než se markantně zlepší Fedem cílované ukazatele zaměstnanosti a inflace. U nich je mírný progres již vidět, což je patrné na rostoucích výnosech amerických státních dluhopisů.

Americká měnová politika tak zůstane uvolněná i v situaci významného fiskálního stimulu. Minulý týden prošel Kongresem a byl stvrzen podpisem prezidenta Bidena stimulační balík v celkové výši 1,9 bil. USD. Většina Američanů se tak v nadcházejících dnech může těšit na šek v hodnotě 1 400 USD a prodloužení benefitů pro nezaměstnané za 14. březen. Již v lednu přitom většina Amerických domácnostní obdržela šeky na 600 USD z balíku prezidenta Trumpa, což se projevilo v silných lednových maloobchodních tržbách (+5,3 %). O to slabší ale bude únorový výsledek navzdory tomu, že se postupně začínají otevírat restaurace a zvyšují se ceny ropy, respektive pohonných hmot. To celkové prodeje, které jsou v USA vykazovány nominálně, podporuje. Nicméně po slabším únoru přijdou silné měsíce března a dubna, kde se projeví výše diskutovaný Bidenův balík.

Z pohledu globálních finančních trhů by nás s Bidenovo balíčkem v pozadí mohl opět čekat příznivý týden, z čehož by mohlo profitovat euro. Povzbudivý by měl být i výsledek německého ZEW indexu za březen. Jak složka hodnotící aktuální situaci, tak subindex očekávání investorů by měly zaznamenat oproti únoru zlepšení (i když tady je náš odhad lehce pod konsensem), a to hlavně ve světle pozitivní nálady na akciových trzích. Pokračující vakcinace by měla povzbudit očekávání do Q2 21 a postupnému návratu k normálnějšímu fungování.

Pandemická situace v Česku se pomalu dostává ve své aktuální vlně za kulminační bod, což by mohlo koruně postupně začít vytvářet podporu. Vidět to je zejména na úrokových sazbách, respektive úrokovém diferenciálu, který vytváří tuzemské měně podporu. Ta se zatím neměla šanci výrazněji projevit vzhledem k vyšší rizikové prémii související s pandemickou situací. Poklud jde o tuzemská makrodata, z nich stojí za zmínku dnešní zveřejnění lednových maloobchodních tržeb. Po prosincovém rozvolnění znamenal leden opětovný návrat do lockdownu v maloobchodním sektoru, zejména u kamenných obchodů. To se samozřejmě negativně podepsalo na tržbách prodejců. Podrobnější informace k očekávání dat, která budou dnes zveřejněna, naleznete zde https://bit.ly/3r81ABc.

Koruna díky pomalu ustupující pandemii vítězem regionu

Uplynulý týden investory do českých korun bezesporu potěšil. Zatímco polský zlotý v podstatě stagnoval a maďarský forint nepatrně posílil, česká koruna si připsala solidní dvě třetiny procenta, kdy se její kurz posunul z hodnot u 26,45 CZK/EUR na počátku týdne až k 26,15 CZK/EUR na jeho konci. Proti dolaru byla koruna ještě úspěšnější s týdenním ziskem více než tři čtvrtiny procenta. Dolar tak stojí méně než 22 korun.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.334 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál