Michal Brožka: Český průmysl na počátku roku mírně oslabil

Michal Brožka: Český průmysl na počátku roku mírně oslabil

Průmyslová výroba na počátku roku oslabuje zhruba tak, jak se očekávalo, přičemž klesla i produkce aut. Výrazně propadly domácí zakázky. Oslabení průmyslu čekáme pro celé první čtvrtletí. Brzdou jsou dodávky komponent a omezení pro pracovníky vlivem pandemie. V dalších čtvrtletích by měl růst výroby pokračovat a za celý rok dosáhnout necelých 10 %.

Průmyslová výroba v ČR na počátku roku meziměsíčně po očištění o sezónní a kalendářní vlivy klesla o 0,4 %. V meziročním vyjádření tak po prosincovém meziročním růstu o 8,0 % v lednu průmysl spadl o 4,4 %, což bylo prakticky v souladu s naším odhadem i očekáváním trhu.

Z hlediska struktury byl v lednu průmysl tažen výrobou chemických látek, kovodělnými výrobky a kovovými konstrukcemi, a výrobou elektrických zařízení. Dolů jej táhlo potravinářství, produkce aut a opravy a instalace strojů a zařízení. Hodnota nových zakázek klesla meziročně o 4,6 % po předchozím růstu o 9,2 %, přitom zakázky ze zahraničí stále rostly o 5,5 %, zatímco zahraniční silně propadly o 23,9 %.

Letošní leden měl kalendářní nevýhodu v podobě chybějících dvou pracovních dnů, přičemž statistický úřad uvádí, že po očištění o tento efekt průmyslová výroba v lednu rostla o 0,9 %. Je otázka, zda dva dny po Silvestru mají tak silný význam v podobě 5,3 procentního bodu rozdílu oproti neočištěným datům. Nicméně nejedná se o velké překvapení. Data za leden potvrzují, že průmyslová výroba je na začátku roku spíše v menším útlumu, což s ohledem na některé varovné zprávy o množství chybějících subdodávek není špatná zpráva. Z revizí předchozích údajů je ovšem také patrná značná nejistota zveřejňovaných dat. Prosincový výsledek průmyslové výroby byl revidován v případě dat očištěných o kalendářní vlivy z -12,4 % y/y na -11,4 % y/y a v případě neočištěných dokonce z 5,8 % y/y na 8,0 % y/y.

Průmysl v prvním čtvrtletí brzdí pomalé dodávky komponent a také komplikace pro pracovní sílu dané pandemickou situací, která navíc omezuje zahraniční obchod. Pravděpodobně se negativně projevuje i brexit, kvůli kterému docházelo k předzásobení tamních odběratelů. Pro první čtvrtletí počítáme s mezičtvrtletním poklesem průmyslové výroby o 0,3 %.

Po loňském propadu průmyslové výroby o 8 % naše prognóza pro letošek počítá s jejím růstem o 9,8 %. To vypadá jako raketový růst, nicméně hlavní oživení už proběhlo a letošní růst je vysoký kvůli nízké srovnávací základně. I kdyby od prosince nedošlo k žádné změně průmyslové výroby, tak by celoroční růst průmyslu činil 7,5 %. Nicméně výhled zůstává značně nejistý. Nad průmyslem stále visí Damoklův meč v podobě jeho uzavření v případě opětovného zhoršení pandemické situace, i když vývoj v posledních týdnech skýtá určitou naději na zlepšení.

I stavebnictví trpí infekcí

Stavebnictví v lednu meziměsíčně vzrostlo o 4,2 % nicméně jeho výkon se stále nachází nízko. Oproti loňskému lednu, kdy nám do začátku pandemie zbývaly ještě cirka dva měsíce, tak byla stavební produkce nižší o 5,2 %. Pokračující pandemická omezení dopadající na nižší investiční aktivitu hlavně v privátním sektoru a horší lednové počasí, to jsou hlavní faktory, které ovlivnily výkonost českých stavebníků na počátku letošního roku. První důvod je dlouhodobějšího charakteru, když ekonomická recese způsobená pandemií omezuje investiční aktivitu, zejména tu, která má dopad do stavební výroby, tj. budování nových výrobních kapacit. Pozemní stavitelství na tom bylo s meziročním propadem o 6,5 % hůře. Naopak produkce inženýrského stavitelství byla o 0,1 % výše. Zde je vidět investiční aktivita státu ve světle loňských rekordních investičních výdajů eráru.

Pokračující nepříznivá pandemická situace, ani vpředhledící statistiky nám příliš optimismu do žil nevlévají. Proti loňskému lednu vydaly letos stavení úřady o 12,3 % méně stavebních povolení, orientační hodnota těchto povolení byla nižší o 8,3 %. Při pohledu na statistiky bytové výstavby možná na první pohled potěší o 11,5 % meziročně více dokončených bytů. Mnohem horší je ale zpráva, že bylo meziročně o 11,3 % méně zahájeno nových bytů. To příliš naděje na zlepšení situace na trhu s byty do budoucna nedává.

České koruna po zveřejnění dat jen nepatrně oslabila k 26,22 CZK/EUR. Limitem jejího posilování je stále domácí pandemická situace, kde spíše než o zlepšení lze zatím mluvit spíše o stabilizaci.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

12. března 2021

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.1825 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál