Jan Vejmělek: Koruna díky rostoucím sazbám vítězem regionu

Jan Vejmělek: Koruna díky rostoucím sazbám vítězem regionu

Korunové investory závěrečný pracovní den tohoto týdne potěšil. Zatímco polský zlotý dnes stagnoval a maďarský forint dokonce téměř třetinu procenta odepsal, česká koruna si polepšila. Začátek dnešní seance byl přitom ve znamení spíše tlaků na její oslabování směrem k 26,25 CZK/EUR. Od této hladiny se ale kurz odrazil a v odpoledních hodinách již atakoval 26,15 CZK/EUR.

Korunu podpořil zejména vzestup tržních úrokových sazeb, který tak vylepšil úrokový diferenciál. Trhy začínají vnímat, že tuzemská pandemická situace by mohla mít to nejhorší za sebou. Navíc nijak nezklamala ranní data tuzemské průmyslové produkce, když statistiky za předchozí měsíc byly dokonce revidovány k lepšímu.

Příjemným překvapením z pohledu eura a potažmo i koruny byly i lednové statistiky průmyslové produkce za eurozónu jako celek. Potvrdily, že sektor se s uzavíráním ekonomik vyrovnával na počátku roku více než statečně. Samotná společná měna z toho ale vůči dolaru až tolik nevytěžila. Zelené bankovky získávají hlavně kvůli atraktivnějšímu úrokovému diferenciálu a růstu dolarových tržních sazeb. Důvodem je jak rychle se zlepšující tamní pandemická situace, tak aktuálně schválený balík fiskální pomoci.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

12. března 2021

Diskuse

Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Reklama

Page generated in 1.2066 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál